Sunday, 18 October 2015

KUANTAN AGAIN PART 1

Assalamualaikum.


Sekarang dah mula jinak-jinak update blog guna smartphone paksamsung i. Kihkih!

So i guest boleh la rajin sikit update blog lepas ni. *janji pelsuuuu. Hiks!

Ok, hari tu aku go back to kuantan.
Why i mention 'go back'? Sb my abah still bertugas disana.
Means ada rumah abah la disana. Rumah free kerajaan bagi pinjam je pun. Hehe.
Dulu pernah balik kuantan dengan uhuk2!!.. hahaha.
Tapi kali ni si tunang tak dapat follow sebab cuti tak approved.


Aku pujuk la. Cakap pd dia lepas halal kita bercuti sini ye? Mintak abah support ye? Wahahahaha!
Lelaki ni kalau tak pujuk kang diignorenye aku duapuluhempat tahun kang. Hehe.


So aku dan family jelah pergi ke kuantan.
Balik kuantan pun sebab bos besar abah aku ada buat kenduri kahwin anak dia dan wife die berhajat nak jumpa ibu aku.
Aku pun menyelit la sekali alang-alang lepas kenduri tu aku offday.

Aku mencik tau bila masa sebelum hari kejadian, aku punyalah berangan nak ke sana sini.
Paling aku nak jumpa, kawan-kawan sekolah kemaman aku masa form1-form3.
Tu waktu kepala senget sebelah tu.
Waktu tudung singkat. Wahaha! Tapi kasut aku maintain bata okehhh.. kekekeke..


Tapi apakan daya. Last minit abah beritahu yg tayar belakang kereta aku botak. Kedua-dua sekali pulak tu. Hurmmm.
So have to bring only one car.
Nak tukar tayar dah tak sempat sebab aku balik kerja jumaat pagi. Kiranya balik kerja kroihkroih dulu tidor mampos sangat, sampai masa ibu kejut aku suruh pack baju je. Dan terus gerak. Takde masa nak g tukar tayar bagai.
Kendurinya hari sabtu. Jumaat tu dah kena gerak dah.
Masam je muka aku sepanjang jalan.
Sebab kalau guna sebijik kereta je, sah-sah abah aku big boss punya.
Kena la ikut je plan dia pergi sana sini. Sobsobsobsssss...



sampai je bigboss ajak lepak kopitiam ekkk. Boringgg. (Walaupun orang belanja la. Hehe)

Sampai je apa lagi, melepak la dengan kawan-kawan dia
Abah aku ni polis, so faham-faham jelah puak dieorang macam mana.
Aku? Muka blurrr jelah layan kepala dan movie apa ntah. -..-


Yang tak boleh blah, sesat mana ntah aku pun kena punggah bawak tengok wayang.
Ceritanya anak kawan abah aku la, nak sangat tengok polis evo sebab dieorang dari kelantan. Disana panggung takde. Tu yang wife kawan abah beritahu la. Sorry kalau info aku salah.
Midnight movie pulak tu.
Jujur, aku tak minat tengok movie made in malaysia dekat panggung.
Tapi movie ni aku kasi 4bintang la sebab aksi diupgrade sikit.
Polis evo memang layak la dapat kutipan jutaan ringgit.


Balik malam tu, aku tidur tak ingat dunia lg sebab sampai rumah hampir pukul 4pagi. Haha.

Lenkali aku sambung lg boleh? Aku rajin sekejap je. Hahahaha.

Abah.. dalam blog saya tak boleh smoking. Hehe





: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

Tuesday, 13 October 2015

LIFE CHANGE

Assalamualaikum people.


Its been a while i'm away from my blog.
I rasa macam dah pencen je berblogging ni

Actually banyak reason aku malas nk update blog aku.
Honestly aku menghadapi my upside down dalam hidup aku.
But my perangai macam ntah pape ni, macam wayar putus ni, so ramai tak tahu la. 
Sebab aku malu la nak tunjuk sedih aku, muram aku in public.
*see? Aku pemalu orangnya. Muahaha!
Tapi yang rapat dengan aku, tahu je.

Last thing happen to me,
Aku pindah tempat kerja.

Still sama, in manufacturing lagi. *still kuli. Kahkah!
Working in same hour. *pheuww, 12hrs a day. (Reason no.2 not enough time.)
Same industry just different company.

It just different enviroment,
Different friend,
And different language. * new company need to speak engg.

So korang faham-faham la bila aku rojakkan bahasa dalam blog ni. Hehe.

Tapi my upside down happen when i was working at my prev company. U know, bila enviroment bertukar, people stop ask u question, people stop ask how are you doing now, make me stop thinking about my upside down time.
So benda macam ni buatkan aku nak buka buku baru, buatkan aku nak let it go what its not good for me anymore. 
Senang cerita buatkan fokus aku tak terganggu lagi. 
Aku lebih fokus dengan benda lain dan aku lebih tenang.


Tapi i've learn my lesson.
Aku change to not really be in public.
Just doing my thing.
Live my life.
Stop thinking too much like before.
And try to make  myself happy more than others. =)


Disebabkan tu semua la aku malas nak blablabla dekat blog sendiri.
Takut dalam tak sedar aku terlalu banyak share benda yg tak perlu.
Tapi blog ni still kenangan manis aku,
Bukan sebab ehem-ehem tu, *dah tak kisah dia hidup ke mati. Haha.
Tapi disebabkan aku kelakar baca balik skema time aku.
Disebabkan kelakar bila baca benda bangang aku pernah buat.
Kelakar baca macam mana i make friends thru blogging.
Tersenyum bila baca blog kawan-kawan yg dah lama aku tak update.

Aku kadang-kadang tertanya juga apa function blog aku masih kekal sampai sekarang ni?
Jawapannya still sama. Aku sayang nak delete blog ni.
Baik dan buruk, ni semua hasil kerja aku.
So why nak tipu diri sendiri? Aku buat blog ni.
Lawa ke comot ke busuk ke ini diri aku.
So aku terima apa adanya dan cuba perbaikinya.


And point aku nak membebel ni sebab nak cerita sikit je, tapi membebel je banyak. Hahahaha.

Ok, boyfriend aku no longer my boyfriend.




He's my fiance. No more boyfriend title.
Hiks! Gelak kena sopan sikit la sebab darah manis.
Majlis nak cakap simple, tak la simple. 
Tapi nak cakap gah, tak juga.
Alhamdulillah my close family members hadir, 
Terpacak jugak 2 khemah but no pelamin even d.i.y pelamin pun.
Make up pun aku beli sendiri dan my cousin tolong make up kan.
Hand bouquet tu d.i.y. 
Last minute punya plan dan menjadi.
Aku masuk daiso dan jumoa bunga plastik rm5 ni.
Mulanya nak buat hiasan buah tangan, (tiada hantaran dlm majlis aku, ibu suggest buat buah tangan shj utk tidak menyusahkan kedua-dua pihak.) Tapi in the end bunga ni jad hand bouquet sb aku rasa nak nampak ayu sikit pegang la bunga. Aku kan tak fancy. Tak ayu. Hahaha.
Sepanjang majlis aku rilek je sampai la time nak sarung cincin.
Semua yg berkumpul dalam bilik wish me luck bagai,
Tak pasal-pasal tangan jadi sejuk. Siott je. Hahahaha.

Dan majlisnya sebenarnya bulan july lepas.
Aku je update lambat.
Aku fikir banyak kali nak post dekat blog sb lebih kpd umum,
*dekat fb dah lama dah update. Kihkih!
Tapi bila jenguk blog dan mereput je, blog pun last entry tak beberapa nak happy, so i'm thinking nak post something nice to share. =)

Ok. Tu sahaja.
Cakap-cakap belakang tak laku disini.
Sila ke blog lain ye. Mekasihhhh. 

Alhamdulillah. My upside down start to go away slowly.
Kadang-kadang bagus jugak having a bad time in mylife.
It just getting me stronger and a beter person. Insa'.
People who care about me especially my family always support me.
My ibu banyak berpesan,

"Kalau boleh nak lupakan kisah lama dan bukak buku baru. Biar apa orang nak kata, tiada manusia sempurna tak pernah buat salah. Perbaiki diri dan kuatkan semangat. Balasan biarlah tuhan yg bagi, bukan kita."

Bila ibu pesan macam tu, perlahan-lahan aku palingkan muka dan wipe my tears.
Giler tak sebak ibu support aku dalam apa jua keadaan.
She's the best things that i've in my life.

Sekian. Aku rajin, update lg. 

*entry aku nak share kegembiraan. Please no negative thinking in here. 


: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

copyright@budakijau.do not copy.