Thursday, 19 February 2015

MAIN MASAK-MASAK

Assalamualaikum semua..


Aku suka menonton rancangan memasak,
Tapi aku tak minat memasak. Aci tak? hehe..

Tetapi... Kalau bab cuba mencuba ni aku la orangnya. haha!

Dulu aku masih ingat lagi,
Aku try buat pavlova.



"apa kau buat tu fara?"

"ni namanya pavlova bu. desert orang barat. saya buat special untuk birthday ibu tau." *kelip-kelip mata.


After 2 hrs or more maybe..


"Heh.. Penat la bu."

"Hah.. mana pav.. pav apa bondonyo yg kau buat td?"

"Ada.. kejap. kiela bawakkan."

"Memang benda ni melempeng macam ni ke fara? Tapi rasanya ok la. Cuma manis la, aku kurang sikit benda manis-manis ni."

"Bu.. kalau melempeng tu maknanya tak menjadi la tu. Adoiii bu ni"


Lepas eksiden pavlova aku tak naik tu, aku cuba pulak buat cream puff.
Kemain ko. Confident i tell you.. hahahaha!



"Apa bau sedap ni. Kau bakar apa fara?"

"Aku try buat cream puff. Nanti ko rasalah."


After cream puff done baking.


"Woii apa ni, macam cekodok je"

*abang aku gigit sikit kuih aku.

"Ala boleh la rasanya, tapi kenapa kuih kau tak naik? setahu aku kuih ni gebu."

"Ontahlahhhh.."  -..-


Itulah kisahnya yg aku buat aku malas nak mencuba lagi. hahahaa.
Yang paling menjadi pun aku try buat, oreo cheese cake je.
Tu pun version non-bake punya.

Cream puff aku abang aku panggil cekodok?
Sentap hati kecilku. tskkkkkk....


Yang aku hairan, aku buat cekodok boleh pulak naik gebunya.
Haihhh.. -..-


roti telur cheese version aku. nasib baik abah nak makan. haha!


Aku suka cuba-cuba je.
Kadang-kadang aku siap bercakap sorang-sorang dekat dapur.
Ibu cakap aku mental. Hahahahaa!


ni spagethi melayu aku. pun bolehhhh. haha!



Kesimpulannya, aku kena belajar memasak lagi mulai sekarang atau laki anak-anak aku nanti merana seumur hidupnya. Kekekekeh!



: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

Sunday, 8 February 2015

SATURDAY NITE WITH FAMILIA

Assalamualaikum semua..


Kebetulan la hari ni cuti dan laptop ada dalam rumah ni.
So kita update blog malam sabtu ni ye? 
Muehehehe..

Bila benda dah kebetulan ni, mintak maaf la update bersepah sikit. hahaha!

Ok semua. EHH!!
Ada jugak manusia komen blog i bagi kata-kata semangat.


TERIMA KASIH =)


Whatever happen, aku kena teruskan bernafas jugak.
Memanglah ada saki baki peritnya tu lagi,
Tapi persoalannya sampai bila??

Jadi aku decide just follow the flows sahaja.



Oh btw bagi sesiapa la kan yang baru terklik link blog usang murah lapuk ditelan zaman ni,
Harap jangan terus jump on conclusion je ok?
My life it's not on under anyone to control,
So pelisssss sangatlah, don't make any judgement based on what you just heared or read.
TQ again. hihik!


Aku poyo sangat ni bukan sb apa,
Sebabnya aku ni baru pindah kerja,
Make new friends,
Meet new people.

Some of them ask about my personal life,
I rather avoid to answer lah. Well.. to me dah malas nak layan.
Bored already. 

If we know each other dekat tempat kerja,
Be profesional. We talk about work only.
Maybe sikit-sikit about background example where you from ke, where you stay ke, still boleh accept la.

Lebih-lebih, jemah mintak mahap la ye.
Jemah tak suka busy body person to be with me.
Hehehehe..


Jadi.... 
Umur makin meningkat kot???!!!
And bila ibu abah mula asking about future,
I was like OMAIGADDDDD!!


"Ibu abah, saya dah tua ke?"

"Ko tak tua, ko dah expired"


Wah itu jawapan menusuk ke dalam jantungku betul la..
Tapi for me parents are everything.
So when they speak up, i believe they have their own reason.
So maybe it's time for me to planning for my future. Oh macam tu ekk? LOL.

Ok la aku serius sikit.
Jadi... abah selalu pulang ke rumah sejak kebelakangan ini.
Dan aku, tak senang duduk bila aku langsung tak serius about my future lagi ni. hahaha!

Hari ni pun abah bawa kami sekeluarga makan-makan.
Korang tahu tak, last abah ibu ajak keluar makan ramai-ramai macam ni tahun 2005 tau.
Pelissss imagine berapa lama family aku tak spent time keluar makan complete one family macam ni.

Beria-ria aku bersiap awal korang tahu takkkk! HAHAHAHAA!
Yelahhhh.. i faham anak-anak ibu abah ni dah expired =D 
So semua sibuk kerja je. * ehh ternasuklah abah ekkk. hihik!

Jadi aku merangkap anak keempat dalam family ni,
Tersangatlah happy sebab terasa zaman kecik-kecik dulu makan ibu abah yang belanja.
Abah pulak bawak dekat nasi arab damsyik.
Hambik ko, order kambing teruslahhh. wahaha!



gegirls only for selfie. can haa? hehe



Alhamdulillah. Aku gembira dalam duka *nak jgakk dukanya
Family aku memang jarang bersama. Maksud aku berkumpul macam ni,
It really make my day today. 



ibu abah harta dunia aku.
dan puteri gayung main curi je makanan aku. chaitt!!


Masa makanan sampai, abang aku tegur aku.
Sudah-sudah la amik gambar. Makan dulu. Rezeki tuu..

Baik bos! hihi.
Ok ye.. Betul. Kena makan dulu. 



muka kepuasan makan lemak kambing. 

Alhamdulillah.
Aku bersyukur dengan nikmatnya.
Aku sayang family aku sangat-sangat.

Mudah-mudahan family aku dapat berkumpul macam ni selalu hendaknya.
Ok tu je. Bye people.






: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

copyright@budakijau.do not copy.