Tuesday, 13 October 2015

LIFE CHANGE

Assalamualaikum people.


Its been a while i'm away from my blog.
I rasa macam dah pencen je berblogging ni

Actually banyak reason aku malas nk update blog aku.
Honestly aku menghadapi my upside down dalam hidup aku.
But my perangai macam ntah pape ni, macam wayar putus ni, so ramai tak tahu la. 
Sebab aku malu la nak tunjuk sedih aku, muram aku in public.
*see? Aku pemalu orangnya. Muahaha!
Tapi yang rapat dengan aku, tahu je.

Last thing happen to me,
Aku pindah tempat kerja.

Still sama, in manufacturing lagi. *still kuli. Kahkah!
Working in same hour. *pheuww, 12hrs a day. (Reason no.2 not enough time.)
Same industry just different company.

It just different enviroment,
Different friend,
And different language. * new company need to speak engg.

So korang faham-faham la bila aku rojakkan bahasa dalam blog ni. Hehe.

Tapi my upside down happen when i was working at my prev company. U know, bila enviroment bertukar, people stop ask u question, people stop ask how are you doing now, make me stop thinking about my upside down time.
So benda macam ni buatkan aku nak buka buku baru, buatkan aku nak let it go what its not good for me anymore. 
Senang cerita buatkan fokus aku tak terganggu lagi. 
Aku lebih fokus dengan benda lain dan aku lebih tenang.


Tapi i've learn my lesson.
Aku change to not really be in public.
Just doing my thing.
Live my life.
Stop thinking too much like before.
And try to make  myself happy more than others. =)


Disebabkan tu semua la aku malas nak blablabla dekat blog sendiri.
Takut dalam tak sedar aku terlalu banyak share benda yg tak perlu.
Tapi blog ni still kenangan manis aku,
Bukan sebab ehem-ehem tu, *dah tak kisah dia hidup ke mati. Haha.
Tapi disebabkan aku kelakar baca balik skema time aku.
Disebabkan kelakar bila baca benda bangang aku pernah buat.
Kelakar baca macam mana i make friends thru blogging.
Tersenyum bila baca blog kawan-kawan yg dah lama aku tak update.

Aku kadang-kadang tertanya juga apa function blog aku masih kekal sampai sekarang ni?
Jawapannya still sama. Aku sayang nak delete blog ni.
Baik dan buruk, ni semua hasil kerja aku.
So why nak tipu diri sendiri? Aku buat blog ni.
Lawa ke comot ke busuk ke ini diri aku.
So aku terima apa adanya dan cuba perbaikinya.


And point aku nak membebel ni sebab nak cerita sikit je, tapi membebel je banyak. Hahahaha.

Ok, boyfriend aku no longer my boyfriend.




He's my fiance. No more boyfriend title.
Hiks! Gelak kena sopan sikit la sebab darah manis.
Majlis nak cakap simple, tak la simple. 
Tapi nak cakap gah, tak juga.
Alhamdulillah my close family members hadir, 
Terpacak jugak 2 khemah but no pelamin even d.i.y pelamin pun.
Make up pun aku beli sendiri dan my cousin tolong make up kan.
Hand bouquet tu d.i.y. 
Last minute punya plan dan menjadi.
Aku masuk daiso dan jumoa bunga plastik rm5 ni.
Mulanya nak buat hiasan buah tangan, (tiada hantaran dlm majlis aku, ibu suggest buat buah tangan shj utk tidak menyusahkan kedua-dua pihak.) Tapi in the end bunga ni jad hand bouquet sb aku rasa nak nampak ayu sikit pegang la bunga. Aku kan tak fancy. Tak ayu. Hahaha.
Sepanjang majlis aku rilek je sampai la time nak sarung cincin.
Semua yg berkumpul dalam bilik wish me luck bagai,
Tak pasal-pasal tangan jadi sejuk. Siott je. Hahahaha.

Dan majlisnya sebenarnya bulan july lepas.
Aku je update lambat.
Aku fikir banyak kali nak post dekat blog sb lebih kpd umum,
*dekat fb dah lama dah update. Kihkih!
Tapi bila jenguk blog dan mereput je, blog pun last entry tak beberapa nak happy, so i'm thinking nak post something nice to share. =)

Ok. Tu sahaja.
Cakap-cakap belakang tak laku disini.
Sila ke blog lain ye. Mekasihhhh. 

Alhamdulillah. My upside down start to go away slowly.
Kadang-kadang bagus jugak having a bad time in mylife.
It just getting me stronger and a beter person. Insa'.
People who care about me especially my family always support me.
My ibu banyak berpesan,

"Kalau boleh nak lupakan kisah lama dan bukak buku baru. Biar apa orang nak kata, tiada manusia sempurna tak pernah buat salah. Perbaiki diri dan kuatkan semangat. Balasan biarlah tuhan yg bagi, bukan kita."

Bila ibu pesan macam tu, perlahan-lahan aku palingkan muka dan wipe my tears.
Giler tak sebak ibu support aku dalam apa jua keadaan.
She's the best things that i've in my life.

Sekian. Aku rajin, update lg. 

*entry aku nak share kegembiraan. Please no negative thinking in here. 


: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

4 comments:

Sayidah Nafisah Ruslan said...

tahniah awak!
semoga dapat menjadi isteri dan ibu yang baik pada masa akan datang.. sy pun dah lama tak update blog. dah malas dah padahal ade banyak je benda nak cerita.. haha

budakijaupendek said...

Nnt kte blogwalking dkt blog awak tauu. Hehe. Tq wak

budakijaupendek said...
This comment has been removed by the author.
Aini Shah said...

Hi dear, I came across your blog and I enjoyed reading your amazing stories. Interested to collaborate? Email me at nurul.aini@my.zalora.com I couldn't find your email so I am leaving a comment to u. Hope to hear soon. Thanks! Ps: this is NOT a spam yah haha :)

copyright@budakijau.do not copy.