Thursday, 28 February 2013

SOMETHING

Assalamualaikum semua..



Saya taip entry ni waktu cuti sebab saya tak mempunyai cukup masa nak update blog selalu. tambahan jumlah entry saya makin berkurang sejak tahun lepas. hanya perkara penting je yang buat hati ni tergerak nak update blog.



Last 2 week saya ada pergi ke klinik kesihatan dikawasan kediaman saya untuk medical check up. ok, actually saya sedar tentang "something" ni last 2 years ago. but to me nothing important to worried about. maka saya abaikan tentang "something" tanpa ragu. lagi pun badan rasa tiada perubahan ketara dan sihat je. anyway i have my own excuse la. first i would like to call it as "something" cos it still have no confirmation even by the doctor. the truth is i never be in hopspital before. i guess u know what i mean kan ? sekadar melawat orang sakit pernah la. err boleh dikira dengan jari je kot, seingat saya tak sampai 10 kali saya pergi melawat kenalan dihospital.



Malahan when i be in hospital, muka i memang cuak kot ? err i can smell all medicine and even the glove. i can recognize the smell sebab i totally tak suka pergi hospital. to respect who those yang i lawat dihospital, i will stay about half an hour to company the patient. my second brother memang ada kena tahan wad before. he's having an accident on his way back home from school. it was 9 years ago but to me its like yesterday je terbau semua ubat-ubat, all nurse are arounds me and medicine like dancing infront of me. yeah its sound funny or freak or what ever, but to me its something that i didn't want to do anymore.




keluarkan peluh dengan mr.sedud. annoyed jugak dia :)



Tapi since "something" ni bother me last 2 years ago, so i decide to tell my mum about it. ok, when i think i have to keep it secret, so i decide not to tell others for a long time untill i decide it can't be a secret anymore.
well u know, perangai aku memang pelik banyak la. susah nak going on dengan aku. tapi aku banyak cakap bila dah rapat dengan seseorang tu. hahaha. hurmm.. baru saya nak gelak taip entry ni sebab rasa something lain la bila bercakap tentang kesihatan ni. entahlah, saya memang agak lain la bab ni. we should go back to story tadi, when she's found out, ibu mula risau. i know her, panic is one of her habits. i told her nothing to worried about but  then she claims that i was being to naif about my health. so she ask me to do my medical check up.



I skip medical check up twice until she's getting mad to me. honestly i was worried too, more than her ! but to do something that i didn't like to do for a long time ago, is little bit hard for me. tapi bila difikirkan balik, sampai bila nak mengelak ? saya dah besar, soon will be 23 years old. lastly for my own goodness, i go to the nearest clinic to do my medical check up. i requested doktor perempuan sebab i little bit nervous to see the doctor by myself. sebenarnya ibu dah teman saya dari awal, teman saya for register, teman saya request doktor perempuan. semuanya ibu dah buat tapi hati still berdebar-debar. hahaha.




I have nothing more to share. the doctor said she's can't find out what is wrong with me but shes know it's not okay with my condition. so she will take me to futher action which is i don't know yet. and untill i make this entry, its been a week now. have no phone call or text message. satu lagi perangai buruk aku, tak suka menunggu. faham-faham jelah kenapa saya post entry ni. sebab saya tengah menunggu dengan sabar. after this mr.sedud and ibu ask me to do medical check up in private hospital pulak. memang sebelum ni ada terfikir tapi private hospital takde berdekatan kediaman kami. just only in seremban, saya takkan pergi sendiri.. nak ibu teman bersama. nak pergi dengan mr.sedud ? sorry to say. aku malu. aku malu jangan ditanya kenapa. malahan saya akan bahasakan "something" to represent what is going on with me untuk jangka masa yang lama. something bother me, dan ianya dah lama menganggu aku. scary tak entry aku ? bhahaha! ok, saya risau ni. please, pray the best for me. at least supaya saya gembira dan tak murung sebab "something" ni masih belum diketahui puncanya. take care people!






: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

Sunday, 24 February 2013

PUTERI GAYUNG 18TH BIRTHDAY'S

Assalamualaikum semua..



Lama jugak aku biar blog sunyi. niat memang nak update tapi alasan lapuk ialah MASA.
Sometime aku bazirkan masa aku untuk lihat kehidupan orang lain sampai hidup sendiri tak pernah aku nak uruskan. intro aku macam bagus sikit la sebab aku kan muka sombong. kata kawan aku la, ikutkan kata aku mesti aku kata muka aku kiut sikit dari Taylor swift tu. miahaha!



Tahun 2013 dah masuk bulan kedua. bulan Febuari ialah bulan kelahiran adik aku. aku punya seorang adik je dalam dunia ni, adik angkat aku tak layan. sejak dari sekolah lagi aku kurang bekenan bab angkat mengangkat ni. so aku tak pernah ada kakak angkat even i don't have my own sister. tapi aku takkan rotan korang pun kalau korang ada kakak, abang or adik angkat sebab bukan hal aku pun. kekeke..



Jadi entry ni seakan akan dokumentari tentang adik aku je. boleh ? hahahaha


Short name dia kiela, tapi aku selalu panggil dia baby -.-
Sebab aku ni jenis kalau sesuatu tu rapat dengan aku dan aku dah mula sayang sesuatu tu, aku gunakan panggilan baby. contohnya kucing betina aku, dia baby girl aku. hiks!
dalam blog ni aku panggil adik aku puteri gayung sebab dia suka mandi lama sangaaaaaaaat !!!
umur dia 18 tahun dan sekarang tengah tunggu result SPM dia. abah aku baik hati tanggung lesen motor dan kereta dia jadi puteri gayung sekarang baru lulus ujian JPJ untuk motosikal dan dalam proses untuk ujian kereta pulak. dipendekkan cerita adik aku stay dengan aku dekat senawang untuk memudahkan dia dalam proses amik lesen ni.




Penghujung bulan Januari aku bawak dia pergi genting theme park. mulanya dia tak mahu, katanya dia takut dengan ride tu semua. tapi aku yakinkan dia yang dia akan have fun disana nanti. niat aku hanya nak bawak dia jalan jalan je dan aku rasa genting tu macam sesuai je untuk berseronok. so here's some picture. dah lama pulak aku rasa aku pergi, sekarang baru nak upload. hehehe





















Sebenarnya tarikh lahir puteri gayung jatuh pada 17 Febuari. tapi aku terpaksa raikan lebih awal sebab aku kerja. sedih kan ? tapi aku lega puteri gayung enjoice waktu ni. malam tu aku bawak pulak dia pergi HR Steak House dekat kampung baru. western food memang favaurite adik aku ni. jadi aku puaskan nafsu makan dia. haha!



Another week pulak aku dengan parents aku pergi ke Gadek Hot Spring dekat Gadek, Melaka. luangkan masa bersama. keluarga aku boleh dikatakan mempunyai masa terhad je nak luang masa bersama.walaupun  tiada seorang pun lagi sibling aku dah mendirikan rumah tangga tapi kami duduk berasingan. abang sulung aku stay kL. dia kerja dekat bukit aman. abah aku duduk kuantan pulak. kerja jugak. aku tercampak sikit je dekat senawang. my ibu duduk rumah family kami dekat jelebu. bila nak togehter bersama memang susah sikit. so we really appriciate the precious time when we are together. =)




On 17th Febuari 2013 kami raikan hari jadi puteri gayung dikediaman kami sendiri, jelebu negeri sembilan. aku kerja pagi that time, so malam tu rushing beli kek, beli makanan sikit and driving back home.
in a mean while my mom already cook us mee kari requested by my older brother. padahal birthday adik aku, abang aku memang sengal sikit. hahaha.





oreo cheese cake pilihan puteri gayung







Ehem, gambar diatas ialah puteri gayung yang sedang memegang hadiah dari aku. agak membangga diri aku pada malam tersebut sebab puteri gayung tak percaya aku yang balut sendiri hadiah tu. perhaps i did a good job maybe ? muahaha!
bear tu aku beli sebab memang adik aku ada request sebelum ni. tapi aku tak layan sebab aku memang tak pandai nak pilih hadiah, bila adik aku mintak itu ini, aku decide itulah hadiah buat birthday dia. hahaha. senang hidup aku. parents aku decide belikan dia telefon bimbit baru. memang suprise sebab puteri gayung memang tak pernah request nak telefon bimbit pun. sekali abah gua belikan dia Samsung Galaxy S3 mini.
aku nganga je tengok handphone tu, dah la aku pulak yang di arahkan untuk membalut hadiah tersebut. sayu sayu je hati sikit. hehehe





tu dia s3 yang berbalut biru. ngeh ngeh !



Erm tu jelah celebration untuk adik aku. dia yang bongsu, princes family la sekarang. tapi aku rasa dokumentari ni macam agak tak teratur la. sebab kucing aku si buyot tengah sedap berdengkur atas dada aku. heh ! ok, bye !




: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

Friday, 8 February 2013

KISAH MALAM ITU HARI.

Assalamualaikum semua.


Hari ni kena kerja malam. best juga sebab tak perlu bangun pagi. sejak dari sekolah lagi aku rasakan macam satu disaster untuk bangun pagi. akhirnya aku akan tewas pada waktu tengahari. tapi tu zaman sekolah boleh la tidur. dah kerja nak tidur kena pecat la wa. hahaha..


Anyway last day kerja pagi hari tu, saya tak terus balik ke rumah. singgah kedai gambar dulu konon nak cuci gambar la. aku ni susah sikit nak cuci gambar. simpan banyak-banyak dalam handphone, sekali rosak nganga jelah mulut bila semua gambar lesap sekaligus. heh.


Balik kerja dalam pukul 6 petang, sampai kedai gambar terpacak dulu sejam dua baru pekerja tu nak layan aku. apa dia ingat aku nak buat modelling ke depan kedai gambar tu ? tahu la tokey kedai pergi dinner, tak usah la ko bersenang lenang. ok, tak mau story lebih-lebih tentang dia. kang feymes pulak dia kat sini. kekeke.


Lepas berlalunya waktu menunggu aku depan kedai gambar tu, terpaksa aku blah macam tu je sebab mesin jadahaponyo tu jadi hang. totally waste my time betul. kemudian mr.sedud (mybf) pun balik ke rumah dia, then takkan aku terpacak sejam dua pulak depan rumah dia ? terus balik rumah mak ayah den pulak. =)


Dalam perjalanan balik tu, waktu dah mula senja la. yelah, dah bazirkan sejam dua depan kedai gambar tadi.  boleh dikatakan dah masuk maghrib la. ibu selalu pesan dekat aku,
 "jangan kau balik dah gelap. sorang-sorang pulak tu. bahaya. "
well kepala aku keras. mana aku nak ikut cakap ibu. so hari tu ternyata memang aku balik bila hari sudah pun malam. lihatlah dunia, anak tak mendengar kata ibu bapak


Sekaligus Tuhan nak tunjuk kat aku, tayar kereta aku kempis. yeay.. padan muko den. tepi jalan bukan kampung aku, pada siapa aku nak mintak tolong ? baru terhengeh-hengeh call mak bapak. heh ~
luckly my abah memang ada kat rumah. mr.sedud pun ada sekali. sebab. err err err sebab dia risau kot ? hehehe




ketika kejadian.



Well aku selalunya jadi tukang tengok je. kalau aku sentuh pape makin lama pulak kiteorang tersangkut kat situ. hahaha. lastly aku belajar jugak la. first mulut ibu aku memangggg masin. secondly kawan-kawan, kita patuh la pada cakap ibu kita. walau bagi korang benda tu remeh je, tapi pasti ada hikmah yang tersirat disebaliknya. dia yang kandungkan kita 9 bulan, bawak ke hulu hilir. dia yang lebih tahu siapa kita. sekarang kalau nak balik malam pun aku mintak tolong mr.sedud check up kereta dulu. nak kata insaf sepenuh hati tak la kot. hehehe. aku kan degil, keras kepala. tapi serius memang aku tak berani balik malam selalu. takut! ok, bye!







: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

copyright@budakijau.do not copy.