Monday, 30 April 2012

HAPPY 56TH BITHDAY IBU!

Salam readers.



alhamdulillah gaji pertama dah dapat.
walaupun setengah bulan bekerja tapi nikmatnya tak dapat digambarkan  :)



i'm back for new entry  perihal birthday my ibu. 
secara kasarnya tarikh hari lahir family kami berkait jugak la.
contoh my ibu dengan oldest brother (bandi),
18 april tarikh lahir ibu, 19 april tarikh lahir bandi pula.
then i have twin brothers which is kedua-dua lahir pada tarikh sama 27 may.
me and my puteri gayung (mylilsis) both lahir pada 17 haribulan.
walaupun saya lahir pada bulan november, puteri gayung pada febuary,
tapi tarikh sama iaitu 17 haribulan.
cuma my abah je tercampak pada 2 may. 
ish ish -.-



dah macam tradisi kami bila nak sambut birthday je puteri gayung ada netball tournement.
eh hoi, ingat centre court paroi tu tempat sambut birthday ?
hakhak..
tapi jangan risau, tiada picture orang main netball.
wa malas nak snap pic sama.
asalkan dapat juara sudah.. (tengok la tuhan, orang riak ni)





ehem, ehem bonda dan adik yang tersayang. abaikan kualiti gambar yang tidak seberapa. camera tak charge la..




without my abah, kami celebrate simple je.
bawa my ibu p jusco seremban 2, pilih handbag kegemaran dia.
tu pon pening kepala duk pikir apa hadiah nak bagi dekat my ibu.
walaupun pada mulanya mr.sedut (mybf) nak bagi kejutan untuk hadiah ibu,
tapi saya menolak sebab taste my ibu dengan ai mana sama noon oii...



bagi hadiah yang ibu tak gemar pe jadahnya ?
ai tahu nanti ibu takkan guna, simpan dalam almari buat koleksi.
nyampah taww..
tu yang titew suruh ibu pilih sendiri tu.




lokasi : the windmill station. berhampiran city park seremban 2.




asyik-asyik p makan mcd, kepsi, tak pun domino.
eh muak juga tekak ni..
then kami tuju la restaurant western ni.
restaurant ni memang menepati citarasa kami,
dari dekorasinya, dan keenakan makanan yang disediakan.
sepanjang dinner kami ni, satu je perkataan asyik diulang-ulang,

"sedap, sedap, sedap"


my ibu terkenal dengan cerewetnya, so kami agak nervous nak pilih tempat makan untuk dinner.
dan tekaan kami tak meleset sebab ibu memang puas hati dengan restaurant ni.




dulunya ni memang tempat kami berdating.
(ey keji pempuan ni bawak ibu die port dating, bahaha!)
lepas balik dari jusco tadi, kami p la makan.
sudah bernyanyi riang perut baru ingat nak makan.
maka akibatnya semua nak order nasi dengan lamb chop.
ada yang order nasi berserta fish and chicken chop.
paling ketara kebuluran ialah puteri gayung yang order double lamb chop.





tetiba malam tu terasa nak bertutup litup. tak salah kan ? eheh




kerana kami bekerja dan puteri gayung pun busy dengan aktiviti sekolahnya,
ni je yang termampu kami lakukan demi bonda.
for my beautiful ibu, terima kasih for everything what u've done.
terima kasih sebab memahami anakmu yang gedik, suka menjerit ni, suka gigit kuku, manja terlebih.
ok, bab promote diri sendiri ai selalu melebih-lebih tau. (montahh..)


semoga ibu panjang umur dan dimurahkan rezeki hendaknya.
dan hidup ibu dirahmati serta ibu sentiasa bahagia.
(taching, sobs..  T_T)





tak dapat nak ketepikan big apple. the best.






p/s  :  ibu tanya soalan cepumas time ni. tersedak time minum air.





: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

Thursday, 12 April 2012

SEIMBANGKAN AKEDEMIK DAN SUKAN


Salam readers.


kalau ada yang sedar,
saya jarang singgah mana-mana blog jadi pengomen tegar dah.
kebanyakan entry hanyalah simpanan dalam draf saya je.
fokus bekerja. satu entry pun ai perlu sejam tau nak siapkan.
so kekangan masa.
harap maklong  -.-



sejak diri dah tamat sekolah, 
rasa macam layak je nak bagi nasihat bagai dekat adik-adik.
bhahaha! gelak peluk tubuh penuh bangga.
takdelah.. saya berseloroh je.
ai ni lembap sebenarnya.
saya akui la tentang tu. sebab tu i hate caunting and numbers.
tu semua memeningkan kepala dan membingungkan haku.
but puteri gayung (mylilsis) was like opposite of me.
add math dia kata dia minat ?
giler babeng adik gue  -.-



kepada adik-adik yang belum tamat sekolah tu,
dengarlah akak nak bercerita ni.
seimbangkan akademik dan sukan ye.
ye akak tahu, sukan penat, kulit itam, lemak terbakar.
faham, faham. akak pernah lalui..



siapa suka time merentas desa ?
ohoiii.. hampir separuh dari sekolah tu membantah.
ai la salah seorangnya.
kahkah!
penat woo.. rasa macam pelarian pun hadoo..


dulu-dulu time sekolah, mesti dapat rumah merah dan hijau je.
dan time haku masuk je rumah sukan tu mesti that year rumah sukan tu paling tercorot.
oh my dear, ai pembawa malang ke ... T__T
tapi takpa.. asal acara ai join dapat pingat dan sijil sekeping sudah la.
hehehe



acara yang layak masuk pun cuma lontar peluru.
amik mung berat nanang kate ganu kite.
haku lontar cubaan yang ketiga je dapat mata.
percubaan yang pertama dan kedua haku lontar dekat PBSM.
menyemak je tepi padang. haha!
ok, bab tu tipu  -.-





ekceli nak citer adik ai join mighty minds baru-baru ni dekat terminal one, seremban :P




tapi sukan selalunya awal tahun je kan.
dulu dah sebulan school break, berat badan pun naik.
so join jelah sukan tu untuk mendapatkan kembali tenaga ke sekolah.
jangan skip sekolah sebab sukan tau.
nanti jadi macam wa susah diterima di universiti tempatan.
kahkah!



jangan la keji haku.
dosee. wuu  T_T
disebabkan ai tak dapat membanggakan ibu bapa terchentaa..
saya akan pastikan puteri gayung dapat peluang tersebut.
yelah otak dia dengan ai banyak beza.
sebab tu ketinggian ai rendah lagi dari beliau.
walaupun beliau sibuk dengan sukan bola jaring,
tapi saya akan memberi sokongan moral untuk beliau  seimbangkan akademik dan kokurikulum.



penting memang penting.
jangan cakap TAK BOLEH atau TAK MAMPU selagi belum mencuba.
setiap kali puteri gayung kata susah,
saya cuba la pancing dia dengan ganjaran.
demi kebaikan apa salahnya.
walaupun tak dapat jadi terbaik dari yang terbaik,
dapat pengalaman sudah memadai.
bukan semua murid layak represent their school kan ?



jadi top5 pun tak mengapa.
dapat jugak seratus hinggit sorang.
hasil usaha sendiri. siapa tak bangga. ehem, ehem !
paling tidak kita menyerlah kehadapan sedikit dan seimbangkan sukan dan akademik demi masa depan.
buat apa sekolah kalau takde minat dan usaha ?
think about that.
jangan membazir duit mak bapak ye adik-adik.





sokongan moral penting supaya anak-anak berasa yakin dengan diri sendiri  :)



kepada ibu bapa jangan terlalu memaksa anak-anak.
beri sokongan dan jika anak-anak dah sampai tahap limitnya,
bersyukur je dengan apa yang ada.
terukanlah menyokong dan never give up on them  n__n



ai berkata-kata macam ai beranak duapulohempat orang dah pun.
then anak ai semua dapat p universiti.
ada yang duk study paris, london, aussie..
ai p konvo diaorang sambil shopping sikit barangan paris.
ai plak bekerja sebagai pengetua sekolah dan punyai sekolah private sendiri.
stop berangan fara. dush, dush!!




p/s  :  nasib baik adik wa takde boypren lagi. market tinggi katakan. kahkah!








: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

Monday, 9 April 2012

TEKANAN BEKERJA SAMPAI MEMBUNUH ?

Salam readers..



semenjak bekerja ni, masa terhad sangat.
nak mengadap lappy duapulohempat jam tak dapek la kan.
ni kan nak berdating bagainya.
walaupun ada yang kata "untunglah" kerja sama dengan buah hati.
ye.. memang sama tempat kerja,
tapi niat hati tu nak bekerja, bukan berdating! fullstop.



kalau hado teman sekerja baca blog gue,
gue suka sesangatnyo!
ni nak luah rasa ketidaksenangan saya dekat tempat kerja.
ye.. gasak jelah nak taip ketidaksenangan pun. asal maksud tepat. (ekekeh) 



blur ??
ha.. tarik kerusi anda duduk tegak-tegak dan kite lepak-lepak minum kopiko secawan.


kisahnya haku baru tahu kopiko tu made in indonesia  -.-


cenggini, saya dan mr.sedut (mybf) sekarang memang kerja tempat yang sama.
memula masuk kerja kami perlu hadiri kelas dulu untuk tahu selok belok pekerjaan ni.
disebabkan saya yang memang tak peramah ni,
maka saya tak ramai kawan nak buat teman ke hulur ke hilir.
since kami asyik kelihatan berdua je,
hal diri kami meniti la dibibir-bibir orang yang tak senang tengok kami.




rambut ai mekar. ko hado ?



dengar cerito tok janggut panjang ke dada pun duk bergosip hal kami.
ai ni orang bawahan ingatkan tak dapat attention dari orang pangkat tinggi yang pakai kasut limaratushenggit tu,
rupaya ada yang dah pandai sindir-sindri gitu.
aww ni titew suka ni. 
jadi retis jap. bhahaa !
masuk lif orang pandang semacam, dalam lif berdehem-dehem ratusan kali,
keluar lif laju berbisik dengan member sebelah.
saya tak paham, saya tak ngerti.
awatnya ?
hangpa nampak balak titew pakai spender bunga-bunga titew ke ?




  •  kami makan berdua dekat cafe.
  •  kami jalan beringan tanpa menyentuh badan or janggut sesiapa.
  •  mr.sedut pegangkan beg tangan saya.
  •  mr.sedut pakai scarf saya. eh bedah, bukan scarf macam cekak kepala tu. ni scarf yang duk lilit leher tu. muehehe.. sojuk la dalam bilik air-cond 8 jam sehari.
  •  mr.sedut ambilkan makanan untuk minum petang saya.



 beliau seorang yang kuat tido. ngeh -.- maka, saya telah berbohong. 
mana ade masa nak candid gambar balak tidur terngango.




meh nak habaq mai sikit na..
ibu titew tak heran yang hangpa duk sohsehsohseh tu pasai apa.
kita semua datang mai sini nak kerja ka nak menang award wartawan melodi terbaik ?
pikiaq sikit pak cik-pakcik, abang-abang, kakak-kakak, adik-adik sekalian.
kalau tak kenai saya jangan duk gosip sangat.
saya time sekolah dulu kawan saya je tolong belikan mee kari saya tau.
sebab saya memang tak suka tempat crowded.
kang pengsan plak. kuikui (gedix letew)
takda sapa pun duk gosip time kawan saya belikan mee kari saya.
ni sekarang sebab balak ai belikan minum petang ai u olls nak sohsehsohseh pulak.
macam la balak ai pinjam duit korang nak p beli karipap seketui buat minum petang ai.




eh malu sikit la bang.
kalau abang orang pangkat tinggi, makan dengan seangkatan darjat abang je,
ada adik kisah ?
ada jugak minah bisik-bisik dekat mr.sedut cakap dia bodoh sebab bawak beg ai.
ey pompuan, balak titew bawak beg je pun.
bukan bawak baju dalam titew ke hulu ke hilir yang u olls menggelupur sangat ni.
mencikk la camni, mesti u olls jeles sebab balak u olls tak bawak beg u olls kan.




kalau la disebabkan kitaorang ni pasangan bercinta yang buat mata korang bertaik sangat tengok,
korang p la halau cincang-cincang kapel dekat shopping complex yang berlambak-lambak tu.
dah saya tengok u olls dah macam anti orang berpasangan je.
muehehe




kalau tetibo ai jalan then pelok kissing bagai boleh la korang nak bg freekick ke.
setakat berteman dengan balak tanpa menganggu tugas dan kerja saya,
tu bukan masalah anda KOT ?
nak sohsehsohseh sangat p pasar malam la,
ni tempat kerja.
cari duit dengan cara halal tau, bukan cam hangpa sambil makan sambil mengutuk.
kenyang letew makan daging sendiri.
hewhew ~




walaupun sampai sekarang kedengaran cakap-cakap belakangkirikanan semua,
saya ambil tahu tapi saya tak hambik kisah.
hidup nak maju jangan sibuk hal orang sangat. nanti kerja terbengkalai bonus saya jugak tersekat.
at least we know each other for almost 4 years.
dari zaman jahiliah sampai sekarang, saya kenal siapa dia.
tak perlu orang lain busybody sebab pendapat family dan rakan terdekat more than enough for me.
hujung bulan dapat gaji,
then bagi ibu ai duit. dah cukop!




yelah, sejak masuk kerja shift ni boleh tahan mencabar jugak.
malas nk pikir sangat apa orang kata.
ni online pun sebab cuti dua hari.
hari tu balik kerja pepagi driving dari paroi ke jelebu memang mencabar ketahanan gue.
mata berat nak tertutup rapat je.
last-last berhenti tepi jalan berdengkur sorang-sorang dalam kereta.
memang stim betul bijik mata ni. sampaikan ai langgar burung kot.
kot la sebab mata ai tak concentrate plak dekat jalan.
shit!
haku pembunuh.




P/s  :   takkanlah saya stress dengan tempat kerja sampai jadi pembunuh. eh takkanlah !










: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

copyright@budakijau.do not copy.