Monday, 7 May 2012

RUMAH JAMBAN KE ?

Salam readers..



entry dah lama pendam dalam kepala hotak tapi tak terniatkan nak publish.
but since saya jarang balik rumah parents ni,
my ibu ada jugak merungut tentang jiran kami.



maaflah, bukan nak aibkan sesiapa. mention nama pun tak kan.
just nak share la ape dalam fikiran saya ni.
kami ni dah berjiran bertahun-tahun.
rumah ni my abah beli untuk tinggal tetap dan begitu juga jiran kami :)

p/s.. dengan nada berbisik ai bergosip ni tau. (laju bedah datang bab gosip. eheh)


mereka pun family, kami pun family. so kiranya masing-masing dah matang kot nak tahu adab berjiran.
saya ni walaupun nampak kasar tidor malam ternganga tertonggeng bagai,
perasaan kasih kepada binatang ada terselit jugak. (oii oii, puji diri sendiri)
so mana rasa nak buat menantu silakan. hakhhtui. haha



al-kisahnya jiran ni bela kucing.
and i was loike oh myyyy kuiteee..
adorable gile, manja lentok sana sini, comel yang amatlah si kucing jiran ni.
tidur baik punya depan rumah ai kan. rasa nak snap pic togethergether pun hado.
ha.. gitu sekalinya.




empuk betol katil meaw tidur ye ? ehem, ni kucing rakan. bukan kucing jiran gue -.-




jantina kucing jiran ni tak dikenal pasti la pulak.
but since bertahun-tahun lepasnya,
kucing ni membiak sehingga jumlahnya tidak dapat direkodkan.
my ibu mula merungut bila kucing ni sudah terlalu banyak kelihatan.
bukan kedekut rumah sampai nak mintak sewa kalau kucing-kucing ni tidur depan garaj rumah,
cuma banyak pula harta yang ditinggalkan.



setakat hidu taik kucing memang tabiat kiteorang la.
dah raso macam ganja kot. tak hidu sehari tak compelete hari.
sekarang sampai kucing-kucing ni siap muntah atas motor la, depan kereta.
bila kami tegur elok-elok jiran sebelah dah tak nak tegur my ibu macam dulu.



ey bayangkan terpijak taik kucing masa nak keluar wangi-wangi then masuk pulak kereta,
terus on air-cond high level.
memang terbaik la kot..
yang beradabnya tuan kucing halau kucing p rumah kitaorang.
 rumah dieorang siap berpagar elektrik gitu..
kucing dah buat taik baru dieorang panggil kucing duduk dalam garaj dieorang.
saya nak pukul tak sampai hati, haiwan kesayangan nabi tu.
so yang kurang pintar disini ialah tuan kucing.
dengar ye adik-adik, tuan kucing-kucing tersebut.



kalau tak nak kucing kena pukul, kena siram air dan ada paling kejam kena racun,
jaga la kucing tu elok-elok.
ni kalau nak pelok shiom panggil kucing, bila kucing nak buat taik halau p rumah sebelah.
ey ingat kiteorang rumah jamban ke hape ?
tak salah pun nak bela, tapi bela la cara elok.
duduk dalam perumahan kena la hormat jiran. takkan selamanya nak bermasam muka.





teringin tu memang teringin nak bela. tapi chute (myhamster) nak campak mano ?




sampai bila kami nak begini terpulang la kat jiran sebelah.
memang kami tak berniat nak racun sebab kejam sangat kot ye pun.
tapi depan rumah memang dah siap penyapu lidi. bila dengar je "meaoww" abang baru nak bukak pintu dah berdesup lari kucing-kucing tersebut.
cuma time midnight jelah kucing datang mai buat taik.
yang mengandung anak luar nikah asyik termuntah je. loya letew. kihkih





p/s  :  jiran siap ungkit dekat mesyuarat ahli-ahli perumahan cakap my mum cepuk kucing dia. cepuk betoi-betoi kang baru tahu.







: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

18 comments:

kura said...

tak perihatin la itu jiran. ayooo.

Cik Yatt said...

comelnye kcing dlm pic tu..hee..

seng2 cmni..amek taik tu..ltak at rmh dorg..haha.. bole lak ngadu2 bagai..ish..

hassy chan said...

taik kucing bau busuk woooooooooo

syafiqakarim said...

takot.

hyz said...

biadap betul jiran tu....

Nafisah Ruslan said...

ape seh jiran macam tu.. kata saling sayang menyayang.. tak baik tau..

si robot comel said...

susah juga dpt jiran macam tu,haiyo

syahirooAhmad said...

berdiri lua rumah sambil menempek." OIiii... bela kucing bagai, jaga tak reti... ooii... oiii"

Harith Iskandar said...

comei pulak kucing tu..
ishhh lama sungguh xsinggah kt blog ni... :)

KorN said...

comel kuceng tu, aku nak rompak die boleh dak?

Tukang Karut said...

orang gini sound direct je la...

Aien Alien said...

ini kes tuan kucing punya salah la, nak bela boleh tapi kalu dah mengganggu gugat kesejahteraan rumah jiran, lubang idung jiran (bau), sampai ungkit2 di mesyuarat kejiranan....amboi sangatlah tuan kucing tu fara!!

dhiera said...

untung dapat jiran yang baik hati~ kalau jiran saya macam ni, memang dah lama sound sebab saya tak minat kucing wooo

Cik tikah said...

arghh!! geram tgok kucing

ctk said...

ada pulak suruh g umah sebelh...xpatot2...huhu

Onitsuka_hana said...

geramnya

Bobo said...

manjanya kucing tu tidur :)

cik aletheea: said...

2nd picture,
si oren macam x de ekor...hihihihi

copyright@budakijau.do not copy.