Thursday, 12 April 2012

SEIMBANGKAN AKEDEMIK DAN SUKAN


Salam readers.


kalau ada yang sedar,
saya jarang singgah mana-mana blog jadi pengomen tegar dah.
kebanyakan entry hanyalah simpanan dalam draf saya je.
fokus bekerja. satu entry pun ai perlu sejam tau nak siapkan.
so kekangan masa.
harap maklong  -.-



sejak diri dah tamat sekolah, 
rasa macam layak je nak bagi nasihat bagai dekat adik-adik.
bhahaha! gelak peluk tubuh penuh bangga.
takdelah.. saya berseloroh je.
ai ni lembap sebenarnya.
saya akui la tentang tu. sebab tu i hate caunting and numbers.
tu semua memeningkan kepala dan membingungkan haku.
but puteri gayung (mylilsis) was like opposite of me.
add math dia kata dia minat ?
giler babeng adik gue  -.-



kepada adik-adik yang belum tamat sekolah tu,
dengarlah akak nak bercerita ni.
seimbangkan akademik dan sukan ye.
ye akak tahu, sukan penat, kulit itam, lemak terbakar.
faham, faham. akak pernah lalui..



siapa suka time merentas desa ?
ohoiii.. hampir separuh dari sekolah tu membantah.
ai la salah seorangnya.
kahkah!
penat woo.. rasa macam pelarian pun hadoo..


dulu-dulu time sekolah, mesti dapat rumah merah dan hijau je.
dan time haku masuk je rumah sukan tu mesti that year rumah sukan tu paling tercorot.
oh my dear, ai pembawa malang ke ... T__T
tapi takpa.. asal acara ai join dapat pingat dan sijil sekeping sudah la.
hehehe



acara yang layak masuk pun cuma lontar peluru.
amik mung berat nanang kate ganu kite.
haku lontar cubaan yang ketiga je dapat mata.
percubaan yang pertama dan kedua haku lontar dekat PBSM.
menyemak je tepi padang. haha!
ok, bab tu tipu  -.-





ekceli nak citer adik ai join mighty minds baru-baru ni dekat terminal one, seremban :P




tapi sukan selalunya awal tahun je kan.
dulu dah sebulan school break, berat badan pun naik.
so join jelah sukan tu untuk mendapatkan kembali tenaga ke sekolah.
jangan skip sekolah sebab sukan tau.
nanti jadi macam wa susah diterima di universiti tempatan.
kahkah!



jangan la keji haku.
dosee. wuu  T_T
disebabkan ai tak dapat membanggakan ibu bapa terchentaa..
saya akan pastikan puteri gayung dapat peluang tersebut.
yelah otak dia dengan ai banyak beza.
sebab tu ketinggian ai rendah lagi dari beliau.
walaupun beliau sibuk dengan sukan bola jaring,
tapi saya akan memberi sokongan moral untuk beliau  seimbangkan akademik dan kokurikulum.



penting memang penting.
jangan cakap TAK BOLEH atau TAK MAMPU selagi belum mencuba.
setiap kali puteri gayung kata susah,
saya cuba la pancing dia dengan ganjaran.
demi kebaikan apa salahnya.
walaupun tak dapat jadi terbaik dari yang terbaik,
dapat pengalaman sudah memadai.
bukan semua murid layak represent their school kan ?



jadi top5 pun tak mengapa.
dapat jugak seratus hinggit sorang.
hasil usaha sendiri. siapa tak bangga. ehem, ehem !
paling tidak kita menyerlah kehadapan sedikit dan seimbangkan sukan dan akademik demi masa depan.
buat apa sekolah kalau takde minat dan usaha ?
think about that.
jangan membazir duit mak bapak ye adik-adik.





sokongan moral penting supaya anak-anak berasa yakin dengan diri sendiri  :)



kepada ibu bapa jangan terlalu memaksa anak-anak.
beri sokongan dan jika anak-anak dah sampai tahap limitnya,
bersyukur je dengan apa yang ada.
terukanlah menyokong dan never give up on them  n__n



ai berkata-kata macam ai beranak duapulohempat orang dah pun.
then anak ai semua dapat p universiti.
ada yang duk study paris, london, aussie..
ai p konvo diaorang sambil shopping sikit barangan paris.
ai plak bekerja sebagai pengetua sekolah dan punyai sekolah private sendiri.
stop berangan fara. dush, dush!!




p/s  :  nasib baik adik wa takde boypren lagi. market tinggi katakan. kahkah!








: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

10 comments:

Cik Yatt said...

wah,,berpengalaman bnyk woo..hihi

rndu la zaman sek..huhu

Asrul "iLham" Sany said...

sy johan tidur...sukan gak tu kannn

si kiut lavender said...

err...sya xsuka sukan2 nih...universiti tempatan sila jgn blacklist nama saye...huhuhuhu....:D

cik bulan said...

andai dpt kuputar masa.. aceh..

*-* ..rindu.

hyz said...

aku dulu olahragawan. ehem3...

sis92 said...

hihi titeww mencikk tau sukan2 ni ..kita fokus gila kat akademik aja
baik kan titeww

-,-

Muttallif said...

Nasihat daripada pengalaman adalah salah satu kepimpinan melalui tauladan.

Nice post :)

Tukang Karut said...

adik tak ada teman lagi ye kak ipar?

NOOR FATIN said...

saya dlu lgsg xaktif sukan masa sekolah, xtau kenapa. hehehe

Nafisah Ruslan said...

hey! saya ade kat sini waktu ni.. tak tahu pulak adek awk masuk sini.. hehehe

copyright@budakijau.do not copy.