Tuesday, 27 March 2012

PENGGUNA RASA TERTIPU

Salam readers.


ini auto publish punya entry. 
mulai hari ni dan tak pasti sampai bila,
kesemua entry hanyalah auto publish.
harap 'maklong' semua.



walaupun seringkali kita dipaparkan dengan kuasa pengguna,
tapi jarang sekali pengguna tampil buat aduan.



dalam kisah kali ni,
wah haku macam nak buat cerita si kancil je bunyinyo
saya dan my ibu rasa seperti tertipu atau diperdaya je.
tapi kami tak tampil buat aduan pun.
kuikuikui..



awal bulan,
gaji masuk.
beli barang dapur.
dekat pasaraya.



oh yes, itu perenggan paling ringkas pernah saya taip.
berjaya juga akhirnya.
hehe!
ok, ok. so saya pergi la teman ibu beli barang dapur.
kami suka beli borong sebab bagi ibu lebih jimat.
sebenarnya malas nak p beli setiap hujung minggu  -.-




gambar sekadar hiasan



nak kata pasaraya cabuk je tak jugak la.
kang mention nama pasaraya, blog gue jugak yang kena kondem.
senang cerita pasaraya ni memang selalu buat promotion didada akhbar.
tulis kat situ harga beras 10 kilogram hampir separuh dari harga asal.
itu sahaja yang tertera.
faham tak adik-adik,
itu SAHAJA yang tertera.



so my ibu ni excited punya pasal dia tibai amik 3 sekaligus.
maknanya 30 kilogram.
tup tup bila nak bayar,
cashier cakap kalau berbelanja lebih dari RM100 baru boleh dapat harga yang tertera.
which is half price tadi la.



for example harga sebenar beras RM30 ditulis dekat tanda harga RM21.99 je.
tapi kalau nak dapat harga RM21.99 ni kena la berbelanja RM100 ke atas
untuk satu kampit beras sahaja.
kalau ambil dua kampit beras,
kena berbelanja RM200 la pulak.



for me, kalau macam tu tulis la BEBESOR dekat tempat ambil beras tadi.
faham tak BESOR-BESOR tu cane ?
macam ni BESORNYEEEE..



eh rasa terover plaks. 
muehehe
dalam kes ni ai tertipu ke atau terpedaya ?
 err sama jelah tu.
memang wa nak cakap wa rasa tertipu la cenginih!
sepatutnya penerangan diberi dekat tanda harga bukan dekat tempat cashier.
tempat harga dipaparkan tadi.



kalau dah sampai tempat nak bayar baru nak mention,
rasa malu la plak nak letak balik beras tu.
ingat wa bangla ke muka bebal nak p letak balik barang yang dah diambil.
bangla jugak yang kena
pihak pasaraya memang dah susun strategi baik punyaa..
taktik menipu sekarang,
sangat pakar dan terlatih betul.




nasib baik memang kami berbelanja RM300 ke atas.
so dapat la kami harga yang kononya half price tadi tu.
dalam bab terpedaya ni ai memang sensitif.
sapa suka diperbodohkan ?
ni main ratus-ratus je.
kalau main ribu riban eh cane tu ?



aktiviti sihat ialah keluar shopping dengan balak  ;)




so after this get lost la dengan kau pasaraya pembongak.
wa p beli kedai runcit pak mat ag best.
siap boleh masuk buku 555 ag tau!





p/s  : memulakan kerja baru dan terpaksa mengurangkan aktiviti blogging. -.-





: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

18 comments:

Tukang Karut said...

adakah market yang ada kena mengena dengan kawan si sizuka dan nobita?

Lea Isnawi said...

taktik org berniaga mcm tu
mcm kepsi gak, dlm gambar nampak besar gedebak plus nampak banyak
padahal hakikatnya ciput dan kecik

hyz said...

mcm giant je? hahahah aku mmg dah blacklist giant!!!

NOOR FATIN said...

hahahha selalu je kena. kdg2 kan harga yg dipaparkan kat rak tu xsama dgn yg cashier scan. kalau sikit2 xpa, bleh jadi double okay. selalu kena. mama kkkdg2 komplen jugak, tulis harga lain, murah je, bila scan jadi mahal, padahal bukan xbaca betol2 kat rak tuu..

kdg2 malas nak marah, biarkan aje, tapi sakit ati jugak. saya pnh tgk sorg tu, dia amik apa ntah, harga naik 50% kot dr yg tertulis kat rak, dia letak kat cashier tu pastu terus blah.. hehehe

si robot comel said...

biasalah taktik,promotion gebang je lebih,haha

kura said...

terpedaya. eheh.

Cik tikah said...

biasalah. taktik org berniaga.

Cik Yatt said...

alaa..iklan mne la prnh btol..

sis92 said...

huhu ni mesti kat giant ni..

sis pernah tau dia tulis harga promotion la kunun,tup2 masa scan harga kat cashier harga lain, sis ttp ptahankan jugk.last2 dapat harga promotion bengong betul , nk tipu tk mengagak.,emo

emy zulaiha said...

tak sukelah men tipu2 mcm tue kan..state lah condition sepenuhnye kan..huhu kesian! nak letak blk malu :)

no limit adventure said...

kunjungan sob :)

acheeqa farhana said...

org kalau berniaga mmg cmtu..adoyai..saba jela..

lama tak teman mak pegi beli barang dapur...huhu

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

haha pasaraya giant :P

si kiut lavender said...

uhh..
cian dya tertipu dan terpedaya...

hahah....memang nak kena samanlah pasaraya tuh..kikiki


sesuka hati ja nak sman org kan...:P

syahirooAhmad said...

tektik perniaga cam hampehhH! geram je. aku pun kekadang ade gak terkene gini... selalunye yang ade logo ***

Nafisah Ruslan said...

mmg selalunya dorang xbagitau. buat kita pembeli ni pening kepala je.. huu

Asrul "iLham" Sany said...

tektik tu biasa r :D

semutsengal said...

kipmart ?

copyright@budakijau.do not copy.