Thursday, 22 September 2011

TEMPLATE DIGODAM ??

Salam semua.


tajuk gile propa.
macam lebih hot dari isu marsha london nafi telan 30 biji pil.
ok, ke laut ~


begini,
saya dengan tiba-tiba musykil.
malam-malam begini sudah jadi rutin la blogwalking ni.
singgah blog rakan blogger lain.
buat rakan dengan blogger lain.


tadi saya terpandangkan satu entry yg baru di update di satu blog ni.
ok, tajuknya  " khas untuk follower kotak bulat "



ok, ok. ayat takkk sama.
tp meaning lebih kurang je.
haha!
saya klik la sebab memang suka pergi blog header panda tu kan.
then yg keluar


" this blog is open to invited readers only "


sob3 ~
sedih pulak aii.
tapi sempat jugak baca a little bit tentang entry dekat " reading list "
reading list ni tempat kita baca update entry terbaru.



so ini kata-kata terakhir dari kota bulat


" ok, aku rasa macam dah nk meraung ni, tadi aku nak tukat template blog ni tp disebabkan kegatalan tangan aku ni menekan, aku dh tekan 'delete widget' masa ubah HTML kod.. senarai bloglist aku dh hila... "


dan disitulah terhentinya kata-kata beliau.
cehh dramatik tak ??



so i guess tuan blog tak delete aii kan ??
kan, kan, kan ??
hahahahah!



ada sesiapa dapat view blog kutak bulat tak ??
cuba klik sini
bukan tu sahaja.
ada jugak follower saya,
yg saya tak dapat view diaorang punya blog.

==  nama yg tertera hanyalah "farot"
==  cik messy

bukan apa,
diaorang still follow saya.
tak tegur kang kena herdik sombong.
pehh ayat "herdik" tak boleh blah.
rindu nak buat karangan 360 patah perkataan la.
ok, jangan sekeh kepala saya.



kebanyakan yg tak boleh view alasannya sama.

" this blog is open to invited readers only "

ok, saya hormat privasi anda.
tapi kalau saya tak singgah blog anda jgn la unfollow saya pulak.
sob3 ~
definetly la not my fault kan.
i won't left u behind.
i love all my follower.
cehh gambar berpimpin tangan.!





nota jari    :   mesti anda perasan tajuk entry dengan entry takde kena mengena kan ?






update terbaru entry ni     :     sudah dapat view blog kotak bulat dan cik messy. yey!!
: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

BERDIRI SALAH, DUDUK PUN SALAH.

Salam readers.


ehh nak tanya something la.
manusia nilai orang dari segi apa ??


==  kedudukan.
==  harta.
==  pelajaran.
==  tingkah laku
==  kecantikan.



tak dinafikan manusia banyak ragamnya.
tingkah laku, peragai dan cara kita berfikir kadang kala berbeza.



kedudukan.

zaman sekarang beritahu saya siapa tak pandang kedudukan ?
bercakap boleh la...

" eleh, kaya pun kalau keluarga tak bahagia buat apa "

tapi adakah kedudukan tak dipandang bila

" ehh pengarah datang tu. jom salam cium tangan dia dulu, dapat la kita bantuan anak pokok free nanti. "


siapa cakap kedudukan tak penting ?
pergi makan bontot ayam sekarang.



harta

no money no talk la dear.
ngeh ~
nak berak dekat tandas awam pun kena 30sen.

" biar kita miskin asalkan kita tak hina orang lain "

tapi cuba la anda pergi jalan-jalan dekat Sunway pakai selipar jamban

" ehh tengok minah tu. selipar sengkek dia pakai. hape klass ko.. minah kampung mana la masuk ni. tak silap aku tu budak kolej kita ni. cepat blah wei, kang dia tegur kita pulak. malu aku, malu...! "

habis sopan aii mengata ni nyah ~

pelajaran

zaman sekarang spm tak laku dh..
paling tidak pun perlu ada sijil kemahiran.
yg tu paling low level la orang cakap.
isi la borang SPA8 tu sepuluh kali pun,
kalau ada rezeki dapat la interview sekali dua.


kemudian diletakkan dalam senarai menunggu.
pehh berjangkut si gadis menunggu.

" ehh ingat budak U tu bagus sangat ke ?? lepas graduate tanam anggur gak belakang rumah "

tapi kalau la SPM tak lulus.

" ahh buat apa rajin pun. toreh getah jugak.! BM pun tak lulus, ada hati nak ke anak perempuan aku. ko nak bagi anak aku makan getah sekerap tu ke ?? "




tingkah laku

tingkah laku maksud saya ialah peragai kita.
kalau perempuan tu sopan bercakap lemah lembut,
duduk kepit kain,
senyum tutup mulut,

" eleh.. letak lipas atas peha, mencarut-carut latahnya tu. macam la ayu sangat. puii.! "

kalau si jejaka peramah berkawan dengan ramai orang,
menegur sapa orang yang dikenali di pejabat,

" jantan tu playboy la. pura-pura je baik tu, padahal gatai merenyam. eeii.. jenis macam tu jangan dilayan je. "




kecantikan

bukan semua ada kecantikan luaran.
bukan dari segi rupa je.
bentuk badan pun boleh dikira sebagai kecantikan luaran.
tapi kalau la cantik tu tak penting,
kenapa kilafairy jadi kegilaan ramai jejaka ??
dan bukan adibah noor ??

kilafairy

saya pun cair tengok bibir munggil kilafairy tu.
rasa nak tarik-tarik bg makin lebar.
hah ok, ok.
saya dengki beliau hot..!
kahkah!



so jawapan anda ??
manusia nilai orang dari segi apa ??
for me baik buruk boleh diubah.
kalau dia tak educated,
mana tahu dia rajin, meniaga pasar malam pun jadi la.
tengok je meniaga pasar malam tu,
dalam beg gantung tu tebal duitnya.



tengok je dia skema pakai kasut Bata time sekolah dulu.
tenyeh (tampal) kan make- up sikit.
pakai shawl lilit depan belakang.
hah klass ko gayah..


yang penting,
sebelum nilai orang,
nilai diri kita dahulu.
SEMUA yang kita ada TAKKAN kekal selamanya.
pesanan kasih sayang ini dari  :   budakijau



nota jari        :       can u feel my kasih sayang ??
ok, i get it. u hate the way i ending my entry.  =.=
tiba-tiba rasa nak makan pizza guna straw pulak.
: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

Tuesday, 20 September 2011

KETAWA ITU INDAH.

Salam semua.


selsema menyerang lagi.
saya dengan rela hati tidur berselubung dengan selimut serta mengangakan mulut seluasnya,
untuk mendapatkan udara supaya ibu tak perlu menempah batu nisan tertera nama saya.


nak ajak blogger bergelak ketawa sebentar.
tak nak gelak pun takpe.
senyum dah la ye ?
ketawa itukan indah  ^__^




dialog ayam dan lembu


ibu ayam            :            manusia ni memang mementingkan diri sendiri!
lembu                 :           kenapa ni der ?
ibu ayam            :           bro, ko tengok la pe diaorang buat kat aku.
lembu                 :          buat apa ? hidup je lagi ko. tak kena sembelih pun.
ibu ayam            :           aku ni bertelurnya hari-hari. laki aku tu, dh penat heboh sekampung setiap kali aku bertelur. yg di ambil telur aku ape kes ? baru berangan nak anak dua tiga ekor. aku pun nak waris jugak.. siap dimakannya telur aku, caitt!!!
lembu                  :          ehh mak ayam, aku pun hape kurangnya.
ibu ayam             :           hah ko kenapa pulak ? tak pernah aku tengok manusia makan anak ko der..
lembu                  :          tiap-tiap hari manusia perah susu aku tau! kemudian diaorang minum. ko cakap dengan aku berapa ramai manusia tak pernah minum susu lembu aku ? tapi pernah ko dengar walau seorang pun manusia panggil aku "mak" ??
ibu ayam            :            bodoh punye lembu!



"kami mahukan waris yg banyak" (ibu ayam:2011)



gua ajaib


disuatu hari,
pak mad datang ke Kuala Lumpur bersama anak gadisnya bernama jemah.
pak mad dan jemah TIDAK  pernah menjejakkan kaki ke Kuala Lumpur sebelum ini.
beerti inilah kali pertama mereka berada di kota raya.


mereka bersiar-siar di sekeliling bandaraya Kuala Lumpur sehingga ke petang hari.
tiba-tiba pak mad dan jemah terlihatkan seorang nyonya tua yang berjalan seperti hampir menyembah bumi menuju ke sebuah lif.


jemah              :         pak, apa benda alahnya tu pak ?
pak mad          :         entah la jemah. orang tua tu berani masuk ke dalam. di telannya nanti baru dia tahu.


nyonya tersebut lalu menekan butang di lif dan pintu lif pun tertutup.



jemah              :       hah pak, memang kena telan pun orang tua tu!!
pak mad          :       bapak dah cakap tadi. biarlah orang tua tu, dh kerepot. (berkedut) hidup pun tak guna.


dengan tidak semena-mena pintu lif terbuka lagi.
dan kali ini yang keluar adalah seorang amoi putih bak tepung gandum,
memakai mini skirt serta mengenakan kasut tumit 5 inci.



pak mad         :      amboi!! jemah, esok kita bawak mak kau sekali ye.
jemah             :      buat apa pak ? bukan mak dh tak larat nak berjalan, sakit lututnya.
pak mad         :      ishh ko ni. kita sumbat mak ko dalam gua tu. nanti mak kau keluar jadi sihat macam nyonya tadi tu. mula-mula masuk macam dh nak mampos aku tengok. sekali keluar dari gua, mengancam!!






gila telefon 


seorang ayah mempunyai seorang anak gadis yang sangat gemar menggunakan telefon berjam-jam lamanya.
setiap kali telefon berdering,
anaknya pasti akan berborak sehingga 6 jam.


entah apa yang diborakkan pun tak tahulah.
sehinggakan ayah si gadis kebingungan.


suatu petang, telefon berdering lagi.
si anak gadis berlari mendapatkan telefon.
ayahnya pula sudah pun menggelengkan kepala.

" aishh.. lagi 5 jam la tu "

tetapi kali ni si gadis cuma berborak selama 2 jam sahaja.
kemudian si gadis berjalan masuk ke dalam bilik.


ayahnya kebingungan lalu bertanya.



si ayah       :      melah, siapa telefon tadi ?
si gadis      :      entah la ayah, salah nombor.
si ayah      :      aik ??   ( habis apa yang diborakkan ??)





siapa yang bodoh ??

ketika subjek bahasa melayu sedang diajar dalam sebuah kelas.




cikgu          :         murid, saya mahu kamu buat ayat menggunakan perkataan tepung.
man            :        cikgu, saya nak bina ayat tu.
cikgu          :        bagus man. sila berdiri dan beritahu kelas apakah ayat kamu.
man            :        mudah je cikgu... " emak sedang membuat kek di dapur"
cikgu          :        mana "tepung" awak man ??
man            :        la.. cikgu ni. "tepung" kan dalam kek.. cikgu ni tak sekolah ke hape ??




kaler apa ??


dua orang gadis sedang beristirehat sambil mencari pakwe di sebuah gerai.



mira          :        ok, aku nak bagi teka teki ni. ko jawab tau.
fara           :        bak mai je sini.. aku jawab.
mira          :        ok, lipas kaler apa ??
fara           :        sonang! kaler hitam.
mira          :        ok, betul. buaya kaler apa ?
fara           :        senang lagi. kaler hijau taik ayam.
mira          :        ok, kalau macam tu, scorpio kaler apa ?
fara           :        kaler... erm warna merah jingga kot.
mira          :        takk!! haha
fara           :        habis tu ??
mira          :        scorpio kaler jengking la. kahkah!!
fara          :         ok, aku terkena.!




ketawa itu indah sayang! ^_^



: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

Monday, 19 September 2011

TAK SEKIUT TELETUBIES

Hye salam semua.


selepas kecewa tak dapat berkunjung ke langkawi secara PERCUMA last thursday,
saya sentiasa diselubungi rasa kesunyian.


rasa macam nak mintak penyekeh sedasss dari ibu,
tapi ku pendam.
* jadi tak ayat novel aii? *


biasalah time diri dilanda kekecewaan,
otak ligat berfungsi untuk memutarkan ingatan ke masa lampau.
lalu teringatlah saya kenangan sekolah yang agak tak beberapa baik untuk dikongsikan.


ahhh cukup!!
cukup bersandiwara.
saya tak mahu bersopan santun hari ni.
kerana sudah lama ku pendam.
since form5 lagi.
huuu... sob3 ~



----- tahun 2006 ----


cikgu tak dikenali            :            ok semua. ini budak baru disekolah kita. dia bukan dari negeri sembilan, dia    
baru berpindah dari terengganu. so berbaik-baik ye semuanya.



and he left me like a dumb girl.




ketua kelas yg bertanggungjawab    :         erm ko ada kerusi meja tak nak duduk ni ??
budak baru                                     :         em takde..
penolong kelas                                :         ala m---, ko tolong la carikan. usha la awek baru sampai ni.
budak baru                                     :          hapekah ?? * ok, ni cakap dalam hati *



selepas mendapatkan meja dan kerusi kayu,
duduk la saya KESEORANGAN.
bayangkan la,
semua duduk berpasangan.
me ??
macam budak dipinggirkan.
sadis betul waktu tu.



saya juga digelar SI TENUNG di sekolah gara-gara mata aii yg BOOLAT ni.
and they hate me.
who's ??
half of my classmate.
hahahaaha
termasuk juga student from another class.


ok, i got it.
i'm new here.
so let's make friend la kan.
don't treat me like i'm a stranger pulak.
adoii...


every step i take,
they kinda like hate it.
like they want me to stop walking.
punca ??
sebab saya jalan menggeselkan kaki di atas jalan.


some of them said

" cara ko pandang tu. menakutkan la. macam ko nak telan kitaorang "

and some of them told me

" budak-budak ni cakap ko bukan budak negeri. cara ko cakap pun poyo semacam. cakap nogori boleh tak ?? "


but i was born in negeri sembilan wokeehhh......
ini boleh diklasifikasikan sebagai buli secara mental la.
ahaks!


keadaan kami berlarutan sehingga saya tamat sekolah.
saat paling menyentuh perasaan,
bila saya TAKKK diundang ke majlis akhir tahun kelas pada tahun 2006 which is masa saya form4.
sedangkan everytime bendahari kelas mengutip duit saya bayar mengikut jadual.
sayu kan ??
kahkahkah!!




rakan tak berwibawa       :          err kitaorang lupa beritahu ko. maaf la weii
si tenung                          :          ntah la. kot ye pun beragak la. seminggu jamuan dh buat baru aku tahu. agak-agak ko aku kena gelak ke sekarang ??
rakan tak berwibawa       :         kitaorang betul-betul lupa nak ajak ko sekali. harap halal la duit ko tu ye.
si tenung                          :         budak lelaki ko ingat, aku ko lupa. kenapa tak lupakan aku time ko pungut duit kelas every week ??



dan saya berambus sambil buat gaya peguam baru menang kes liwat.
hahahahaaha


ok, time tu sengkek.
dan hati panas.
bila mereka mintak duit dihalalkan,
no answer from me.
and now if u still asking,


" ok, aku halalkan weiii"


hahahaha
gelak bukan apa.
dulu there's a time i feel like i hate to go to school.
i hate when i saw they face.
i hate to hear they laughing at me and make fun of me.
sekarang dh tak menyampah macam dulu.


yang suka mengejek ni kebanyakan student lelaki la.
yg paling pelik,
ada yg meninggalkan surat cinta.
pehhhh rasa amat terhina.
adakah saya begitu nerd or dumb ??
saya tahu saya tak sekiut teletubies.


tapi i still have my bestfriend.
and here are them





mereka kawan sekolah saya yg tetap menjadi sahabat saya.
mereka la orang yg nak duduk berpasangan dengan saya dalam kelas.
ohh bukan ni sahaja rakan saya.
ada lagi.
tapi mereka ni la penyelamat saya disekolah dulu.
dengan kata penyebab utama kenapa saya buat tak layan dengan annoyed student yg suka mengejek saya dulu.
haha!


tapi tu semua kisah zaman sekolah dulu.
sekarang ??
if i saw them,
ada yang saya lemparkan senyuman.
ada yang menegur dan saya pun menyapa kembali.
ada yang saya pura-pura TAK NAMPAK je.
hahahaha


ok, ok.
maybe i don't know how to be funny or charming or friendly,
that's my weakness. admit it.
but at least if u try to be nice with me there's no reason saya nak buat-buat sombong.



maaf kehadapan rakan sekolah yg membaca entry ni.
niat bukan mahu mengutuk mahu pun mengeji sesiapa,
cuma mahu mengungkit kenangan manis antara kita dahulu.
kahkah!
btw kalau tak puas hati, buat la blog sendiri.
and tell me how's u feel bout me.
chil!    ^ ___ ^


si tenung.
takut tak sama aii ??




nota jari       :    don't judge book by it's cover la friend.
btw memang cara saya pandang agak menakutkan. HOLLAHH!! haha
dan subjek math sangat membosankan daripada subjek sejarah!



hola means  'yelah' for me. hihik!
p/s.. ni bukan entry emo.   ^__^







( ini entry dalam draft sahaja,
terpaksa rushing keluar nak pergi jemput puteri gayung (my lil sis) sebab beliau baru sahaja call saya.
demam ye musyuk... hehe.
mahu pergi menunaikan tanggungjawab sbg seorang kakak yg sopan dulu ye.! bye )


: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

Thursday, 15 September 2011

ANDAINYA ANDA MENAHAN

Salam readers.


pehh tajuk entry sangat sopan.
asyik-asyik post mengenai saya.
pengalaman saya.
kisah saya.


kali ni nak kongsi info sikit.
kihkih!
ahh sorilah.
saya suka tergelak malu ni.
sopan la katakan...


ok, ok.
info mengenai BERSIN.
for me, i hate sneezing.
jangan salah anggap.
maksud saya disitu ialah tak gemar.
dek kerana saya ni mempunyai masalah yg anda pasti hairan.



saya pasti anda hairan sebab mr.sedut (my bf) pun gelabah 1st time date dulu.
kerana mata saya mengeluarkan air yg jernih serta suci setiap kali SELEPAS saya bersin.
hah air mata la tuu.. 
hahahaha
kenapa mr.sedut gelabah ??
sb dia takut orang sekeliling anggap saya menangis.
dan mata yg berair ni pun hanya disebelah kiri sahaja.



itu saya,
tapi anda suka tak bersin ?
setahu saya bersin ini bagus.
sebab kita mengeluarkan sisa kotor, habuk, dan kuman dari terus masuk ke dalam badan.
itulah puncanya kenapa kita perlu mengucapkan ' alhamdulillah' selepas kita bersin.
menunjukkan kita bersyukur kita dihindari dari penyakit.



info ini saya pernah terbaca la.
google sendiri kalau tak percaya ok ??


tapi disini,
kalau tengah nak main sorok-sorok dengan anak buah,
duduk pula menyorok dalam almari baju lama.
mesti terasa nak bersin kan ??
so tindakan pertama kita lakukan,
ialah MENAHAN DIRI DARI TERBERSIN.


ianya sebenarnya adalah tidak digalakkan.
or maybe tak payah la tahan diri dari bersin.
kerana ianya memberikan kesan yang tidak elok kepada kita.





antara kesan sampingannya ialah : -



---->  tubuh tidak dapat menahan.

purata kelajuan bersin ialah 161km / jam.
dengan menahan diri dari bersin,
tubuh kita perlu menahan kelajuan yang datang secara tiba-tiba.
lebih mudah anda bayangkan anda seperti superman menahan bas kereta api di landasan kereta api. pehh laju tu beb..


bukan kelajuan van tetapi kelajuan kereta api ye saudara.
harap maklum.

---->  kuman di dalam badan.

tujuan utama bersin ialah mengeluarkan segala kuman yg tidak diperlukan right ??
so kalau la ditahan, kuman tu pergi mana ??
masuk dalam badan kita semula.
dengan kelajuan tadi,
agak-agak kuman tu ke mana ??
sampai ke bontot kot ?
hahahaha


---->  tulang hidung patah.

oh ini sumber google juga lah.
hidung mancung bak kajol tapi kalau patah apa kess ??
baik simbah je badan sendiri dengan asid.
ahaks!
mulut kurang hajauuu betul aii..
risiko ini bakal terjadi jika anda KERAP menahan diri dari bersin.


---->  gangguan pendengaran terjejas.


dengan erti kata lain gegendang telinga kita bakal pecah.
ini disebabkan setiap kali kita bersin,
ianya menghubungkan antara hidung dan telinga sebenarnya.






so ini sahaja serba sedikit info yg dapat saya kongsikan.
sebenarnya banyak lagi kesan sampingannya.
tapi saya bukan proffesor wokeh!



hahahaha,
selamat beramal dan menambah pengetahuan.
chill!!  ^.^





nota jari  :   p/s.. jgn la cuba menahan bersin pulak lepas ni. dan bersin tu please cover your mouth with some napkin or hand towel ke. geli la tempias air liur tu. hahaha

: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

Wednesday, 14 September 2011

CONTEST SAYA NAK BAGI MISS LYZEER SENTAP!!!

Salam readers.

peh tajuk entry dh tersentap kot.
tapi ini kan contest.
hahaha
so saya mahu join.


klik sini untuk join


small the pieces beb!
jangan join contest ni sebab saya tak nak ada saingan.
kahkahkah!


tuan blog memang cool..
saya tak perlu jadi follower,
tak perlu tag orang lain (blogger lain pun malas kot nk melayan saya)
but i still follow her sb dia cooooooooooll.............
hahahaha


ok, beliau cuma meminta agar saya menyentap beliau mengenai blog beliau.
so saya pun kaji selidik juga la blog beliau.


1st impression.

---- gelap,

for me takde masalah,
but nampak sangat miss lyzeer tak gegurls... aww... ~
bagi cerah sikit wokeh ??
ahh kalau nak kutuk orang, macam -macam la tak kena.
padahal blog sendiri gelap gulita. 
hahahaha


then tulisan kecik!!
hape nihh ??
saya tak nampak le...
contohi blog saya ni,
so please.. besarkan tulisan anda sedikit.
cehhhh.....



2nd impression

---  header tak menarik.

tak menarik disitu ialah,
besarkan lagi header.
dan tak mahu header gelap la.
sebab background blog dh gelap.
so header anda nampak sangat tak menyerlah.


3rd impression

---  describtion about profile.

kan kita perlu menulis serba sedikit tentang diri di profile kita right ?
so ur describtion sangat panjang bg saya.
ahaks!!
dan agak membosankan la..
simple it's better!   ^.^



4th impression

--- hadiah contest.

apa ni..
hadiah saguhati sangat murah!
ini tidak adil..
mahukan hadiah diUP banyak lagi.
i feel like i just gonna win  'hadiah saguhati' je.
that's why saya nak hadiah tu diUP kan.
hahahahaa



5th impression

---- live traffic feed

ahh tak perlu ni dalam blog.
mana yg guna wifi senang la nk view blog anda.
tp yg guna broadband,
merangkak nk view ur blog.
so pendapat saya,
widget ni boleh get lost!!
hahahaa
lagi pun alexa kan sudah ada diblog tu.
so what for live traffic ni ?
boleh jejak balik ke ?



6th impression

--- mana button "follow" ni ???

ok, lebih baik follower setia cik lyzeer diletakkan dibahagian atas.
mudah readers yg singgah untuk follow blog miss.
ni nk scroll ke bawah la.
ishh... malas...!




so that's it.
fuuhhhh... rasa puas saya mengkritik blog feymes ni.
hahahhaha
tak sedar diri punye blog cikai!!
but it's ok.
contest ni fun.
dan sangat mudah.



nota jari   :    nak minta maaf dengan miss lyzerr andai terOVER. hihik!



: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

PANDANGAN LELAKI DAN PEREMPUAN

Salam semua.


puteri gayung (my lil sis) call tengah-tengah malam.
i know something wrong la kalau tak pe jadahnya dia call saya kan.
just nk beritahu jemput dia awal.
not on friday but on thursday.


well jumaat ni cuti.
cuti apa ekk ??
boleh beritahu tak..
sejak bersara dari menghadiri kelas ni memang la dh tak ambil kisah sangat tentang cuti ni.
ouchhh giler kejii.....


hari ni nak bercakap tentang baju kurung.
yehhh... asyik puji lelaki segak je dengan baju melayu.
so for girls wearing baju kurung pulak ?
ayu ?
sopan ?


sekarang baju kurung memang sudah dimodenkan.
banyak jenis baju kurung ni but i'm not really know each of baju kurung desgin la.
harga pun memang boleh tahan tip top.
cecah ratus-ratus jugak.


for me kalau nak beli baju beratus-ratus just untuk baju raya je.
hahahahaha
maybe sebab dh jadi adat saya beli SETAHUN sekali je.
so nk nampak special beli la yg beratus-ratus.


raya tahun lepas.
bersama selipar sengkek.


kadang-kala nampak juga gadis-gadis pakai baju kurung waktu bekerja.
memang nampak sweet.
pakai pula dengan heels 5 inci.
pehh kalau terpeliot kaki saya takkan tahan gelak.
lepas jerrkk........
wakakakaka!


tapi nampak tak kena bila kain kebaya atau baju kurung yg mungkin dimodenkan tu,
terbelah sampai nampak peha putih gebu tuuu....
saya yg perempuan pun berminat nk tengok,
ni kan para lelaki yg kurang iman tu.

" kucing takkan tolak ikan depan mata "



stop thinking what exactly i'm doing in this pictures.




rakan lelaki mata kotor              :        fara, kenapa ko keluar lepak tak pakai baju kurung ?
gadis kurang ayu                        :        giler hape ? keluar dengan ko pakai baju kurung ? ko ingat aku nak g majlis nikah ?
rakan lelaki mata kotor              :        ehh tak la. aku bukan ape, aku tengok ayu la pulak perempuan pakai baju kurung ni.. kihkih!
gadis kurang ayu                        :         ohh sorilah. ko baru sedar kot kawan ko ni TAK ayu!
rakan lelaki mata kotor              :         ahh takpe. tak ayu pun boleh pakai. seksi ko taw!
gadis kurang ayu                        :         ekkk ?? mana datang seksi tu ?
rakan lelaki mata kotor              :         time kain tu diselak dek angin. kuang3!!
gadis kurang ayu                        :          ko tak menghormati kehormatan aku langsung la! bahlol......
rakan lelaki mata kotor              :          la.. aku kongsi pandangan aku je. 




so para lelaki,
seksi atau ayu perempuan pakai baju kurung ni ?
haa. pendapat elok-elok sikit ekk..
saya dh puji lelaki segak berbaju melayu.
ngagagagaga ~
bagi kami perempuan,
kami berbaju kurung sebab nak kekalkan adat gadis MELAYU TERAKHIR.
kahkahkah!!


dari kiri - perempuan serabai
dari kanan - jejaka tak rela dijadikan model blog




nota jari      :     em memang agak kekok keluar hang out dengan kawan berbaju kurung. tak tahu kenapa.



: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

Tuesday, 13 September 2011

BELUM CUKUP BAGUS

Salam readers..


pagi tadi godek blog sendiri.
tengok post-post yang tak boleh blah dari saya.
and i just know baru a month saya aktif berblogging semula.


for those yang tak tahu,
blog ni memang dah bertahun.
hahahaha
since 2009 i guest.
tapi dulu niat nak buat blog sebab bajet feymes..!
serius bajet feymes gilerrr...
miahahahaha...


mana tahu mengenai nuffnang ni semua.
umur pun baru 18 - 19 teen la.
sebab apa 18 - 19 teen ?
sebab saya anak hujung tahun.
hahahaha
dulu bajet nak matang cepat mesti bengang bila kawan-kawan sekolah cakap



rakan mulut lepas              :       ehh fara bila birthday ko ?
budak tak cukup umur      :       erm lambat lagi. hujung tahun.
rakan mulut lepas              :       la.. ye ke ? patut pun ko pendek lagi dari kiteorang. ko belum masuk form4 lagi. junior aku la ni ? hahahaha
budak tak cukup umur      :        *senyum paksa* ehh sori. aku cuma muda dari ko ye. tua! haha
rakan mulut lepas              :        ala, ko pendek. mana boleh ada pakwe lagi kan. 
budak tak cukup umur      :        tak matang la ada pakwe-pakwe nih... (what the??)



time sekolah semua nak berlagak tua.
konon matang ?
lumrah junior kena hormat senior ??
adat basi yg saya tak heran langsung.
so itu la punca umur saya sentiasa tak cukup.


berbalik kepada hal blogging tadi.
pehh that time blog memang la perasaan cute!
kahkahkah!!
seingat saya blog tu ada GEDABAK pic saya sendiri.
gambar yg disnap dalam kereta,
pakai sunglases besauuuu ala-ala mata lalat.
mimik muka macam model nak mati cepat.


tengok blog orang lain.
followers seratus kau..
heiiii me want it too... ~
ahhh gedik mintak penerajang.
dan seingat saya juga followers saya hanya 11 orang kot.
kot la.. ntah-ntah lagi sikit follower.
malu je nak ngaku.
keji giler perempuan nihh...



tapi that time mana la pandai promote blog.
that time juga tak tahu blog orang lain dh capai tahap ribu-ribuan followersnya.
yg tahu baca blog orang. (komen tak nak! hoho)
then letak gambar sendiri yg konon hot.
letak lagu yg konon tengah fofulor (popular) that time.
padahal memekak nak mamp-sss...
dan tak lupa letak gambar hubby ( sweet tak ai panggil bf ai ?? hahaha )
besarrrrr punya siap tulis  " he's the one i love"
entry pun macam buat karangan enam perenggan.


ok, sila gelak guling-guling.
nahh tisu lap air mata.
kesian korang ketawa sampai keluar air mata tu.


ehh sangat tipu bahawa pic ni adalah candid!
tekalah saya dimana...
siap pakai jaket lusuh lagi. hahaha


lama-lama bosanlah pulak.
(padahal berukband dh berjela bil)
so decide delete blog.
tapi tahun 2010 la seingat saya,
saya terbaca tentang blog yg semakin popular which is "red hot mama"


saya tak pernah search pun blog ni.
yg tertariknya sampai masuk paper.
terimbau la kembali zaman jadi bloggers dulu.


buat research,
tentang nuffnang.
dan wujudkan balik blog.
saya mengaku saya jahil bab IT dan komputer ni.
kejam anda kalau gelakkan saya.  -.-
tentang nuffnang pun saya still merangkak-rangkak la.



tapi alang-alang dah ada wifi dirumah sendiri ni,
plus saya yg sudah hampir setahun membesarkan bontot dirumah,
saya decide aktif balik.



nak kata pro dalam blog of courselah takkkk!!
hahaha
tengok  followers pun dh tahu kan.
nak-nak lagi dengan bahasa rojak sayur plus rojak buah tambah lagi rojak ayam saya ni.
main tibai je.



tapi bak kata orang,
buat muka tembok je.
nak jadi bloggers kena tahan komen pedas.
kena kentalkan diri.



dan normal we are unperfect.
mistake we done, bukan boleh ditarik balik.
dah orang tak suka,
takkan aii nak merayu cium kuku dia mintak dia sukakan saya.
kan ??



tapi i still keep learning how to blogging la.
thanks kepada yg sudi support saya.
wahhh.. jangan korang mintak baucer percutian percuma lak nanti ye.



dan respect juga la blogger yg feymes still mahu follow blog cikai macam blog saya ni.
maaflah andai entry saya banyak kepada entry personal.
takdo modal nak update (nyah!)
tapi setakat ni tiada entry sedih lagi.
alhamdulillah..........



nota jari    :     follower saya yg dulu ramai dh delete blog. rindu diaorang jugak. first time try guna post scheduled ni. nervous! saya nak pergi basuh sangkar chute (my hamster) serta memandikan chute dgn air suam. yehhh hamster aii mandi guna air suam. sila hairan. 




: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

Monday, 12 September 2011

KESINI ATAU KESANA ??

Salam readers..

harap sihat la semuanya..
baru lepas gosok gigi.
nak cuci segala sisa yang tersepit celah gusi.
* padahal bajet ikut style omputih *


ahh tidak.. 
sebenarnya cuma ikut panduan.


-- selepas makan malam seeloknya teruslah kita menggosok gigi kerana ianya membuatkan kita kurang berselera untuk makan lagi.


panduan hape ni ?
panduan diet la.
hahahahahaha..
kenapa aii gelak ?
kerna panduan ni tak menjadi pooonnnnnnnnnnn......


baru lepas gosok gigi,
tengok adik (my 3rd bro) pegang balang kuih raya.
pehh saya pun capai la sekali.
biskut badam memanggil-manggil dicuping telinga aii.
hihik!



me and my lil sis.
the reason why i've been call 'pendek'



dapat tawaran dari ibu petang tadi,


ibu         :       fara, ko nak ikut ibu tak pergi langkawi ?
fara        :       wah, bila ni ?
ibu         :       hari khamis, jumaat, sabtu dan ahad.
fara        :      ohh tapi kiela (my lil sis) balik la minggu ni bu.
ibu         :       a'ah kan. tp dia cuti jumaat ni.
fara        :       kot dia penat lak nanti bu.. huhu


so sekarang dh agak keliru.
kalau hantar kiela ke asrama atau pun jemput dia,
boleh betemu mr.sedut.
ahh biasalah,
sambil menyelam minum air. 
kihkih!
lagi pun terasa nk tengok wayang la pulak.
movie melayu sekarang dh jadi best-best kan ?


HANTU BONCENG, mesti kelakar.
RAYA TAK JADI, tak lama lagi keluar.
* orang yg dh agak lama tak jejak kaki dipanggung *


tapi langkawi macam best lagi.
duit poket baru dapat ni.
dh lama tak berfoya-foya.
lagi pun dh lama tak beraktiviti which is SHOPPING...
yey...!

tapi........

perlis banjir.
simpati dekat mangsa banjir.
tapi macamana nak ke langkawi kalau perlis banjir.
setahu saya perjalanan ke langkawi perlu melalui perlis right ??

so.........

saya nak mengelamun sekejap.
hahahaha
susah juga ada option ni.
tiada pilihan mahukan pilihan.
ada pilihan kepala pening nak pilih.



** janganlah mintak saya pilih antara mr.sedut dengan shopping. tak suka memilih la! hahahahahaha


: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

Sunday, 11 September 2011

WORDS MODIFIED

Hye semua.
salam readers.

memanglah perlu kita menimba ilmu tinggi-tinggi.
jikalau mampu hingga ke negeri cina.
tapi adakah dengan berbekalkan ayat sebegini

" aii student U taww..."

"saya mahasiswa kolej islam antarabangsa"

akan memastikan kita cukup cerdik dan takkan ada tindakan yg kurang pandai akan kita lakukan ??


maaf la entry buat ramai bloggers terasa.
cuma nak beritahu kita semua ada kelemahan.
tak usah la ingat kita duduk study U ka...
kolej ka..
international kolej ka..
kita sudah cukup hebat..
kita sudah terulung dimata dunia.
kihkihkih!!


hakikatnya kita ada kelemahan.
bukan la apa..
hanya menegur mana yg rasa perlu.
juga untuk diri sendiri agar sentiasa berblogging dengan cara yang seharusnya.


point  :   kebanyakan pengguna alam maya sudah ramai menggunakan perkataan modified.


dulu ramai cakap sengal guna perkataan yang diubah ejaannya ni.
tapi sekarang anda tak faham anda kolot!
awww....haha!
tak payah la bg kaunseling bagai.
ramai yang cuak nanti sebab saya pun kadang kala TERguna perkataan modified ni.


cuma mahu anda bayangkan,
andai ibu bapa anda baca blog anda ?
kot cikgu tusiyen anda ke ?
atau pun rakan sepejabat ?
kot jiran mak cik bedah sebelah rumah anda yg mencuri wifi anda ?
kihkih!
bukan semua faham perkataan yg sudah dimodified ni..


pehhh nampak tak sinar dimuka saya ??
sangat la menyerlah malam ni.
konon saya sangat BAGUS dalam menaip words ni kan.
sedangkan saya sedang bercakap mengadap cermin.
wakakaka...


google             -->       gugel

tu dia               -->       tediaaa

what the         -->       wat de

of course         -->      op kos..

chocolate        -->     cekelet

thanks             -->      thankxx

begitu              -->       gitu               -->     gitoe

boleh balik      -->       ley lexx

sayang             -->       yunkk

terbaik             -->       terbaekk

kalau               -->       kalo            -->       kalaw

sekolah          -->      skul            -->       scola

terima kasih    -->      maseh         -->       mekasih

aku                    -->       aqoe    

sekarang           -->       skunk

father           -->     fadee

naik            -->     naek        -->      nek

serius         -->    seyes  

i                       -->     aii



selamat belajar bahasa jupto semua! ^.^



nota jari  :  bukan setakat broken engglish je. broken malay pun dh tersangat banyak! 
ehh kalau nk add words lain yg sudah dimodified oleh si kreatif sila la letak dibahagian komen. mahu juga belajar perkataan jupto yang lain. hihik!!





p/s : tuan belog mahu tidur awal. penat sangat hari ini. maaf saya tak blogwalking ini malam. esok saya melawat rakan-rakan yerr..
: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

Saturday, 10 September 2011

KENAPA TANYA SAYA??

Hye semua.
salam percutian.
hahahaha
apa kena mengena ?
ehh sabtu kan cuti.
ohhh.. ramai yg dh habis cuti.
bersiap nk balik U.
kasihan anda semua....
kihkihkih!!! (gelak tutup mulut)


pagi ni dikejutkan dengan satu pesanan ringkas.


si rakan bajet jambu    :      hye makwe orang. nak tanye sikit boleh tak. pasal perempuan.


ehh apa ni..
aii bukan pakar kaunseling.
ngagagagaga ~
tapi kami berkawan dh lama.
since i know mr.sedut.
but that time saya tak rapat dengan mr.sedut.
almost three years la.
dulu-dulu we both sangat suka diskandalkan.
kahkahkah!!
ok, sangat gedik...


si rakan bajet jambu   :     kenapa mood perempuan sangat senang berubah ?? i mean sangat-sangat senang berubah. why !!!!!


ehh rilek.. hehehe
perempuan memang sangat suka menggedik sebenarnya.
elehai.. siapa tak suka mnggedik.
gedik bukan terlompat-lompat nak terjun bangunan je.
gedik banyak makna.
dulu kat sekolah saya merelakan diri dipanggil begitu sebab saya memang begitu.
ada masalah ?? hoho..
ok, i'm not saying all of girls.. but most of girls love to act like that.
point.. attention la kan.
apa lagi.
siapa tak suka perhatian ?


mungkin perhatian tu diberikan dengan cara lain.

perempuan pakai seksi = mahukan perhatian dari mata lelaki.
perempuan merajuk = mahukan pujukan = perhatian la tuuu..
perempuan cakap kuat = mahukan si pendengar = perhatian jugak la kan ?
perempuan berblogging = mahukan perkongsian = mahukan wang ganjaran dari nuff.. hahaha = ehh perhatian jugak kan ?? perhatian dari nuff.


so what's the big deal kalau awek anda merajuk ?
mereka mahukan PERHATIAN.
beri la...!
hahahaha
apa susah-susah nak tanya aii ni..
aii ni sepuluh kali kapel putus je kerjenya.
tanya saya kang makin porak peranda realionship kamu.
hahahahahaha
ehh jangan libas saya.
saya masih teruna.


hai, saya bakal pakar kaunseling anda.
pendek sebab efek kamera.
percayalah!!!



si bajet pakar cinta          :     ala u ni. small the pieces je tu. pujuk la.
si rakan bajet jambu        :     dh pujuk la ni. tu sb i msg u. dh tak tahu nak watpe lagi fara.
si bajet pakar cinta          :     takpe. ai pun suka menggedik macam tu. hahaha, nk testing je sejauh mana u sygkan dia. sabar. 
si rakan bajet jambu        :     erm ok la. balik nanti i pujuk dia..

(maaf, dialog terpaksa disunting. bahasa kami tak selembut yg disangkakan)  





nota jari    :    bukan susah pun nak fikir kenapa awek dia merajuk. saya pun selalu buat macam tu. muahahaha. ehh ini pandangan peribadi. andai terasa hati mahu pun tak berpuas hati sila la komen dibawah ni. (jadi tak pantun aii. hihik!)

: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

Friday, 9 September 2011

RASA NAK TERJUN PERIGI LA

Hye semua.
salam jumaat.
hari ni dapat skodeng budak kolej balik sembahyang jumaat lagi.
kihkihkih!!
pakai baju melayu u olls..
segak!


siapa disini minat tengok rancangan animal discovery ??
saya nk kata minat mendalam sangat sampai nak bawak siput babi balik rumah bela takdelah.
tapi bagus jugak layan rancangan haiwan ni.
menambah ilmu pengetahuan la katakan.


dan pernah tiba-tiba rasa down tak ?
sebab perkara paling mudah kita tak tahu.
ok, point sebenarnya saya baru tahu kelawar menghisap darah manusia.
yup, menghisap darah kita.
itu kalau anda mengaku anda manusialah.
hahahaha.


risiko untuk mengundang kematian adalah 60% jika tidak dirawat.
ohh patut la omputih takut bebenar dengan dracula.
ngeh ~
kita takut pocong, langsuir.
dia takutkan dracula or vampire.


huarrggg!!
takut tak sama ai ??



ibu cakap dulu orang kampung tidur dalam kelambu,
bukan sahaja nk avoid nyamuk tp nk mengelak dari kelawar ni.
cess.. selama ni aii ingat kelawar tu tak merbahaya as long kita tak usik dia.


ibu   :    kelawar tak lepas masuk dalam kelambu. tu sebab ibu kecik-kecik tidur dalam kelambu.


sejauh mana kesahihan cerita ibu tak dapat pula dipastikan.
haha
sebab dulu ibu pernah buat saya nk terguling-guling gelak bila


ibu                :    payah la nk online. takde wayar UFO.
kawan ibu     :    wayar apa kak ? UFO ?
fara               :    wayar apa bu ?
ibu                :    bukan wayar ko guna tu wayar UFO ? alah, bende alah yg ko cakap tak payah guna wayar pun. asalkan ada UFO, boleh online.
kawan ibu     :     bukan UFO tu makluk asing kak ?
fara               :     ibu... itu WIFI.. apa jauh benar larinya ni bu ??
ibu                :     hah... tu la maksud ibu. muahahaha (gelak malu ke??)
fara              :     kihkihkih!! (gelak nk cover ibu sendiri )



haii..
ai tak merbahaya.
ai kiut jerr..

: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

copyright@budakijau.do not copy.