Thursday, 29 December 2011

SABAH CELUP!!

Salam bloggers..


kembali mengupdate blog.
cececehhh..!


selalu dengar orang cakap blogger ni sering kali angkat bakul sendiri.
nak jadi salah seorang dari " blogger " yang dimaksudkan boleh ?
kihkihkih!


rilek la bro..
kami bercerita berdasarkan pengalaman.
dan bukti.
tapi berdasarkan cerita saya ni tak dapat la kemukan bukti.
percaya kalau mahu.
tak nak percaya takpe,tapi kena teruskan membaca gak!
# ini namanya PAKSAAN. hehek! #


dulu saya pernah bekerja sebagai cashier disebuah restaurant fastfood.
cashier dekat kedai makan ni berbeza dari cashier kedai borong.
cashier kedai makan kena la ramah dan melemparkan senyuman.
customer datang nak makan, bukan datang nak cari gaduh.


lagi pun orang datang kedai makan time lapar.
orang tengah lapar kena dilayan baik - baik.
kalau cakap kasar sikit, customer cepat melenting.
setuju ?


saya pun jalankan je la tugas saya.
setiap kali customer datang, saya greeting dengan senyuman.
ayat kebiasaanya ialah


" hai selamat datang. makan sini atau take away ? "

dan selalunya customer akan balas dengan senyuman

" hai, makan sini ye dik. "




tapi macam mana kalau ada customer yang balas

customer        :        hai, makan sini ye kak. em saya macam pernah tengok muka awak la. kita kenal ke ?
si pendek       :        eheh.. # senyum paksa #  saya bukan orang dekat - dekat sini. macam mustahil je kita boleh kenal.

wa kenal lu ???





ada jugak yang berkata macam ni

customer       :        hai, makan sini ye dik. awak orang mana ek ? kenapa cakap macam tu ?
si pendek      :        saya orang negeri sembilan encik. salah ke cara saya bercakap ?
customer       :        tak la. bunyi macam orang sabah bak.. hehe.
si pendek      :        ahh tolonglah. mak bapak aku asal negeri sembilan. mano sesat sabah ntah.  # ok, ni cakap dalam hati jerk! haha. #

sabah ???



ohh mana kan mungkin.
saya ni cuma berkata - kata mengikut bahasa buku.
jejak kaki ke sabah pun belum pernah.
boleh pulak dikatakan berkata - kata seperti orang sabah ??


sabah ?? kahkahkah!!  # buruk benor rupanya bedah oii!! #





tak dinafikan.
saya asalnya negeri sembilan.
tapi takkan la saya nak cakap nogori dengan semua orang ?
demi menunjukkan saya berasal dari sana.
# over gitu namanya, haaa.. #

bukan semua faham cakap nogori ni ye dak ?
so to me normal la kalau saya berkata - kata mengikut bahasa buku.
supaya semua mudah faham.
macam menaip dalam blog jugak kan ?


orang yang berasal dari kelantan, kedah, perak, terengganu dan dari mana - mana jua dapat faham kan ?
saya ni pun,
nama je lahir dekat Hospital Besar Seremban tu ha..
tapi saya membesar di Terengganu.
nok cakak ganu nge saya ?
meh dekak.
muahahaha!!


tapi mostly orang sabah cantik kan ?
stacy orang sabah kan ?
agagagaga ~
kalau tak faham sila klik link ni  ==>  budak paling PERASAN saat ini!
kihkihkih !!
# larik jauh2 sebelum kena sepak dengan blogger lain #




nota jari      :         rasanya banyak sangat la tanda soal (?) dalam entry ni. kenapakah ??
: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

27 comments:

Anisa Hang Tuah said...

gambar2 tu sume comel.:)

Lia Irdelia said...

wahahhaa,
serba boleh..
suma bahasa pung boleh.. :)

Cik Yatt said...

haha..org tu ckp sabah sbb die tak tahu nk bezekan loghat..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

ada iras2 stacy..tu yg orang tu cakap orang sabah kot.. ;)

ILA HonEyBuNNy said...

saya kenal awk si comeiii..ehheh
tu la..geram la tgk org sabah..cntk..kekkeke

sLpmEpLz™ said...

se orghang soghomban habaq ang..

cik Kartun said...

bahaa baku?? hehehe.. nasib bek kamu menaip.. cer mne klu dengar secara live kamu berkata2 :D

Pais Mais said...

apa lagi, blaja menari la mcm orang sabah.. baru k-pop.

Miz Novexx said...

orang Sabah matanya sepet, kan kan???
nampak kiut :D

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

hmm klu jmpa pn x pandai nk bezakn orng mana based on fizikal.. leh kenal melalui pelat je..

merahitujambu said...

kemain bergambar..comle

Fara E's said...

asal aku tgok muka kau cm stacy je , haha

iszieylyanziy said...

hahah,s,abah celup pon celup lah,,haha

dhiera said...

muke cantik macam orang sabah kot.. hehehe

jauh tu merantau dari n9 ke ganu~

hassy chan said...

kemain ko bah..
sabahan gitu hahahahahaha...

zati embong said...

diorg 2 nak mengacau 2.hihi

~SaL IjOu~ said...

haha..biasala tu..akak pun selalu kene..org ckp akak ni org sabah perak, johor..akak ni org kelantan,kalo dok kl, org kelantan pun x tau akak org kelantan bila becakap..hehe~ ;p

Finaz Jaafar said...

den ni slalu orang mark budak pantai timur..haihhh

Tukang Karut said...

den pun orhang sabah gak...

khairul akmal bin azman said...

bahasa kan jiwa bangsa!

محمد رازيق said...

haha.. org cakap kami cam org bugis. lagi sedih.. hehe. takpae, biar org kata apa.. janji kita tetap kita. hehe. ada enti baru: PUTUS CINTA.

Asrul "iLham" Sany said...

gua org slalu cakap pan asia, bley? kah3...

syahirooAhmad said...

tapi kan org sabah n sarawak ni kita leh kenal... mmg berbeza, kalau dia nak cover bahasa dia pun tetap ade pekat sabahnye tu.. kan..

Aien Not Alien said...

muka ada iras2 stacy....tu yang nampak sabahnya...hihi

[fArAh aLiAs] said...

mari join Segmen Pertama Farah Alias..! Need ur support!

http://coretanharapan.blogspot.com/2011/12/1st-segmen-by-farah-alias-lagu-pilihan.html

Mialia said...

ckp bhasa baku ? plik je. hehe

Anonymous said...

erk..macm kenal jerk mamat neyh..
oOOOooo..br terigat..mamat nie laa...y dlu gila caring kwn i dlu smp cal2 saya suruh jaga dye..blueeekk.mnyampah tol..kim salam byk2 kt mamat neyh..permain wanita terhebat lorh..hahahaha

copyright@budakijau.do not copy.