Wednesday, 12 October 2011

TAK USAH PANIK.

Salam readers.


semalam TAK DAPAT update blog.
seharian godek password email.
yup, PASSWORD email yang dicipta saya sendiri.
atas alasan apa la saya nak katakan lupa password ?


==>        hackers mengganas sejak kebelakangan ni. so BANYAK kali tukar password.
==>          facebook, twitter, formspring,blog dan youtube kesemuanya BERLAINAN password.
tu belum bab nak ingat no surat beranak lagi. haishh.....
==>          akaun email lebih dari satu. bermakna password lebih daripada SATU.
==>         mr.sedut (mybf) sudah berada diluar negeri. bukan lagi dinegeri sembilan. tak keruan hati beb! kepala asyik fikirkan................. (faham-faham sendiri) so sering TERangaukan beliau sampai tak ingat password.




so alasan logik tak ?
ehhh tak habis lagi ni.


sedang leka tergelak-gelak baca komen manusia yang hipokrit kat facebook,
laptop hang.
yes HANG..!
gelabah ?
tak usah panic...
selambe je saya cabut wayar plug laptop ni.
oh ok, tahu itu sangat tidak digalakkan.
but it's fun people  ^__^


lepas tu saya cuba on balik.
haa.. hambik ekau!
lagi HANG adalah.
muahahaha!    (gelak orang tekanan ni)
tension sungguh la..
tapi saat-saat ni kita haruslah cool ~~

rasanya dah habis cool dah muka ni.
lalalala ~

mahu share sedikit tips yang diamalkan saya :


  1. saat ni la kita perlu membersihkan habuk di skrin laptop kita. skrin pc saya dah macam baru keluar dari gua daa... haishhh...! tak lupa juga keypad pc anda.
  2. empty kan recycle bin anda. sesungguhnya kita kurang sedar bahawa recycle bin kita sudah melimpah-limpah isinya.
  3. jika boleh, pindahkan kesemua folder anda ke suatu tempat lain selain pc anda. hard drive ada ? pen drive pun jadi la. yelah, kalau dah download semua filem terbaru, semput jugak pc kita kan ?
  4. sila buang kesemua temporary internet files anda. ini hanya menyumbang kepada kekejangan (hang)  pc anda sahaja.
  5. buang files yang tidak berguna. ini sudah semestinya HARUS kerap dilakukan. contohnya gambar yang diedit tapi dah tak mahu guna, delete sahaja. al-maklumlah, tak edit tak nampak HOT la kat facebook nanti. tak ramai nak komen wall aii nyah ~ ehh kesitu pula saya. maaf.  =.=
  6. akhir sekali kita restart la kembali pc kita dengan gembiranya. peringatan, sesetengah kes jika kita mahu restart pc kembali, ia akan mengambil masa yang agak lama dari yang dijangka. jadi bersabarlah sedikit. nak beli laptop baru semput aiihh...



kesemua info tersebut saya google sahaja.
tak susah pun nak dapat ilmu kan ?
dihujung jari sahaja.
yang penting kita tahu manfaatkan.
dan mahu berkongsi.


so lepas ni tiada alasan nak update blog melainkan SIBUK.
ngeh !
alasan lagi!!!




nota jari      :   semalam melepak dengan rakan sampai lebam bontot gara-gara laptop hang! grr....

: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

44 comments:

Tukang Karut said...

sila upload gambar bontot lebam...

Ungu Violet said...

kira kuat gak daya ingatan nih..nak hengat sume2 pasword tuh...haha

BeaN MorENo said...

saya pernah password tetiba tertukar

Rara. said...

tuleh password tu kat mana2 laa, senang nak ingat nanti.hehehe!

AIEN NOT ALIEN said...

terlupa password memang mati kutu dibuatnya...


tulis untuk semakan akan datang.. :)

hyz said...

slalu2 gak p scan virus n defragment, x lupa clearkan cookies

anamizu said...

tudia smpai lebam bontot! hahaha
ha mmg HARUSla sllu clearkan
hape2 yg x patut kt pc / lptop..
kang mmg deme semput..pstu tuan
nye plak SEMPUT skali :P




luv,
cik ana

bobiedanbad said...

tips yg sangat berguna. lap top pn dah mula nk wat hal.

Cik Yatt said...

tips yg bgus la awak..hehehe..
btw tak mnt nk tuka2 password..sbb pale ni jenis nyanyuk..hahaha

LiLy @ MumMyQiStInA said...

komputer sis pun selalu hang..
kadang2 klu dh mls nk tunggu dia ok tu..terus off dr suis...hehe..pernah terjadi...nk on balik dh x blh..panik terus..nasib en.abg pakar Komp..tp kena jugalah sedas dua oleh en.abg.. ^_^

si kiut lavender said...

password byk sgt tudialah..SKL buh smua password sma sja..senang kan..:)

hee..thanx utk in4mation tu ya si udax pendek..:)

merahitujambu said...

kena tukar pasward laa eh..ok2..

miratun madihah said...

banyaknya password nak ingat,ngehngeh.

bila nak buat fake lover ni?nak tau jugak,tehhee

amranaiman said...

latop sangkut=hang.. hehehe T_T

shahrul ™ said...

tukar sume password..guna 123456789 ja..gerenti x lupa da..chantek x? hahahaa..

cik Kartun said...

Kongsi pasword ngn mr.sedut..kalau dua2 lupe..xtau la hehehe

stellaizz said...

kadang2 terlupa gak password....

mr.curly said...

lebam montot??..fuhh bahye gak akibat laptop ni ye..hikhik

Azie Azman said...

haha..azie punya leaptop pun kalau hang azie cabut je plug or bateri :P

Finaz Jaafar said...

ohoiii kalau lappy or pc hang seyes gwa nak hempuk je ! ops ops ops

yen(toka ziizokukuto) said...

alasan yang bagus hahaha,,,,pandai buat alasan ni,,bahaye sungguh,,hehehe

Fara E's said...

bagus , haha

zati embong said...

ho,siap lupa password lg 2.haha.pasni kena tulis semua password la.

khairul akmal bin azman said...

as salam ..awek ganu!
hee...

sis92 said...

haha sis pun rasa cabut plak bila lappy hang is funnnn :)

apik pehe said...

huhuhu..weeewwwiitt

Cik Nurul said...

memang susah nak igt semua2 password kalaw dah banyak sgt kan.. so, ape lg save jek la kat mane2.. huhu

~minggu ni sungguh bz! huwaaaaaaa

syahirooAhmad said...

ha ah.. skg ni banyak sgt account perlu dibuka.. dgn fb,blog,twit,email,gmail,email jbtn, game online nye.. kadang2 keliru. try semuanya.. haha..

Thanks tips.. kau nih mmg pemurah ilmu... bagus

Cik Orkid said...

mak aih , manyak bebenor passw kna ingat . xpe , al maklumlah , pengguna IT yang bijak katakan .
Muahaha :p

eh eh , kite follow cini gak . haha

AzzifarunNurafizza said...

2 la kan..payah jugak nak ingat password banyak2..i pon sama jugak..banyak kali la lupe password..apa boleh buat..

bytheway..gud info pasal pc..

ctk said...

mr.sepatu ct pon pergi luar negeri..huhu..terasa bimbang dihati...hOhO..

boley la cuba tips dr kamu..xsanggup da kena formatlg..hehe :D

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

wah banyak paswod nak kena ingat . heeh


:)

Mohd Izzar said...

aku letak password yg senang aku ingt je. hehhehe!

Saiazuan said...

pw kena panjang n gabungan num n aksara..

hmm jrng tgk girl yg tau manage pc ngan bgus.. bgus kamu ni.. jaga pc elok2..

p.s jgn lupa disk defrag :)

~SaL IjOu~ said...

akak x penah donlot movie~ ^^
lam laptop cuma ada berapa kerat je cite.tu pun transfer dr member..~ ;p

Pocket said...

pocket nyer password plak,
satu jer sebab satu malaysia,
FB pung yg tu,
Secret document pung yg tu,
email pung yang tu.

pro: tak lupa password,
contra: dapat satu, dapat semuaaaa!!!

NOOR FATIN said...

betol tu, pasword semua kena lain2. bahaya kalau letak semua sama je.. hehehe..

sibuk tu pn alasan :P

EyA edamanhatiku said...

eya pnya password tk papa pun suma sma hehe bb kes lpa password ne da pena trjadi..engatan pndek kn

iMBobo said...

alamak, lain2 password susah nak ingat hehe

ade2mama said...

amek google upenye ehehehehe

da xleyh blog..bru igt kwn ye llalalalala

ChocStrawberries said...

haha.. klkr.. cian laptop jg mgsa..

onie said...

password onie paling susah org nak tau,nak tau dak? oh tak boleh,haha

fiq. said...

uish, bahaya tu, just cabut wire laptop? jangan amalkan, nanti motherboard rosak, payah la. yup, bila hang u maknanya, laptop panas arg, dan sebab panas adalah habuk.

Run Away said...

memang cool pic tu beb...hek....;d....laptop Sy selalu juga hang...terasa gelabah jap...;d

copyright@budakijau.do not copy.