Thursday, 13 October 2011

PERLINDUNGAN INTERNET.

Salam readers.


baru-baru ini saya diberi peringatan oleh my laptop,
bahawa internet security saya hampir tamat tempoh.
another 23 days left.


saya menggunakan kapersky.
ada yang cakap kapersky mudah dan tak berat untuk memory pc.
ada yang berkata kapersky ni tak leceh sebab ada auto update.
but for me,
nothing different.
lain pengguna, lain citarasanya.


al-maklum la,
baru setahun saya pakai laptop sendiri ni.
dan saya pun bukan student IT mana-mana IPTS / IPTA.
bab IT memang saya kurang mahir la.


saya cuma minta pendapat rakan yang tahu serba sedikit tentang IT.
when i bought my laptop last year,
salesman tu TIDAK menerangkan apa-apa pun mengenai CD yang SEHARUSNYA ada dalam simpanan saya.


katanya

" i already upgrade your kapersky for a year. and dont forget to scan your laptop before u using it."

dan saya hanya mengangguk.
tak tahu apa-apa sehinggalah saya balik ke rumah.

my abah          :        fara, mana cd kapersky ko ?
si pendek        :        ehh ada cd ke bah ?   (si polan tak tahu pape)
my abah          :        setahu abah ada la. kan kita bayar tadi. takkan la dia simpan ?
si pendek        :        urm i got he's number. i gonna give him a call later.


my baby pink 1st picture.
time kat kedai lagi.
siot geli dengar nama laptop sendiri. hehek!
keesokannya bila saya call,
diaorang baru la explain to me.
yang cd tu mempunyai 3 users.
so they have to keep that cd.


oh by the way,
saya beli laptop dekat sony centre kuantan,pahang.
that time masih menetap di kemaman, terengganu.
which is AGAK jauh la dari negeri sembilan ni.


dan semalam saja borak dengan mr.sedut (my bf).
katanya bahaya kalau cd tu digunakan oleh pengguna lain.
senang kena hack.
and i was like

 " OMG!!  (ohh mak gayah....!!!!) "

kenapa saya tidak menyedari perkara itu ?
demmmiitt!!   (hentak-hentak kaki atas tilam)
walaupun saya tidak pernah diserang hackers,
tapi still curiga.


sekarang ni berbelah bagi juga la.
patut ke saya pergi ke kuantan dan upgrade sahaja kapersky ni.
atau pun just buy a new kapersky ?


haishh.... kalau beli apple kan mudah.
tak perlu pelindungan bagai.
hehek!
any suggestion tak ?
yang mahir dan siswazah IT tu,
sila la kongsi ilmu anda.
TQ.



nota jari      :       mr.sedut (my bf) macam tak rela saya pergi ke kemaman je. nyampessss ~
: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

47 comments:

yen(toka ziizokukuto) said...

eh ada cd ke????,,,,sekarang org pakai dvd,,hhhhhheeeeehe

----- ----- said...

http://www.microsoft.com/en-my/security_essentials/Default.aspx


pakai nie kalau memang window orie...

cik Kartun said...

hehe CK bab drawing tau..bab IT xtau..Pape problem jer CK anta kat member hehehe

sHEmA_sHImoT:D said...

teman pun kalah jugak bab2 ni T_T

btw you,i ade buat contest kat link ni

http://preciousfitting.blogspot.com/2011/10/1st-contest-from-us.html

kalau rajin meh la join:)

miratun madihah said...

kita tak tahu sgt bab-bab ni,tahu basic je.tapi betulah kata mr sedut nanti senang je nak hack hack ni.

aleen aiden said...

aku klo bab komputer memang slow weh.hu3

khairul akmal bin azman said...

relax

23 hari lagi

lambat lg beb

bobiedanbad said...

hehehe saya mmg buta IT

Asrul "iLham" Sany said...

aku buat it muahahaha

syahirooAhmad said...

senang kena hack? bleh terangkan tak?

setahu saya.. dalam cd tu. disedikan 3 serial key yang berbeza nombornya..

sekiranya, anda membeli untuk sebiji pc sahaja dan terus mendaftar kat kapesky online/update.. bermakna salah 1 serial pada cd tu akan dilock.. dia akan detect pada sistem bios pada windows anda. tinggal 2 saha yang boleh guna... so jgn risau beb..

setahu aku je.. tapi tak tahu la kalau baru2 ni pernah terjadi...

yang penting daftar secepat mungkin..

apik pehe said...

huhu..apik tak penah guna yang beli2 ni..

dhiera said...

setuju dgn syahirooAhmad~

my friend yg belajar IT cakap klo pandai jaga laptop, tak payah pakai anti-virus pun xpe.. klo selalu cucuk pendirve sana sini memang patut pakai la~

maya anis said...

xtaw nak cakap ape..bcoz sy pom xder anti vrus :P

afzalsukasuki said...

kalau kes2 terpencil macamni..sy suggestkan tukar lappy baru

*kena beli lain la kot.jauh tuuuuu

LiLy @ MumMyQiStInA said...

wlupun sis bljar dulu amik jurusan IT..tp tak mahir bab2 IT nih..dh lama tinggalkan..huhu..^_^

abghani said...

guna apaer sajer

abghani said...

guna apaer sajer

Tukang Karut said...

pakai je yang free... hohoho...

NURUL ASHIKIN said...

akak br beli skapersky..tp x sempat nak buat lg.. x dak masa

anamizu said...

<---pakai yg free jugak..
tak mampu nak beli :((




luv,
cik ana

Pure Mahabbah Fillah said...

huhuhu sunguh2 pakai jer yg free...

selmat jgk lapy smp skrg...huhuhu


kita kena pndai pileyh la yunk....

syafiqakarim said...

setuju dgn syahiroo.betul tu.kalau xtau sgt,anta kedai lahh

hani said...

saye tak tahu satu haapppee pn pasal antivirus ke apa.ha..seram la pulak! nk kna gugel nih!

AzzifarunNurafizza said...

i pon bab it nih hampeh..kadang2 tu terpikir..beli laptop pon orang xbg die nye cd..sangat blur kan?adoi...

Pen MErah said...

aaaaa xmampu nk beli apple. mahal sgt tp dlu sy penah beli gak kaspersky. rs function dia same mcm antivirus yg free 2. hahaahahaa

tonaH iS herE said...

ntah pape la kaspersky tu, hr tu member aku beli la antivirus kaspersky tu,jdik die dwnload la kat laptop die, aku plak guna avast yg dwnload kat tenet jer~

ape kes, skli tu member aku scan la die punye pendrive kat die punye laptop, lgsung tk detect pape tp bila pendrive di scan kat aku nyer laptop dpt pulak detect ade virus...

kmpius aku da~

dill said...

oh. maaf, tak gune kaspersky.

dill.

sis92 said...

huhu sis pun cuma hari2 scan
menci incik virus wekk hehe

Siti Mashitah Saidin said...

owh. saya penguna kapersky. kalau kamu, sy sarankan beli yg 1 user shaja. cd dapat kat kamu.

macam saya, beli 3 user. bg ayh, abg dan sy. org2 yg kita kenal. coz, 3 user lebih murah.

*antivirus apa pon, make sure pilih yg protect internet secuarity. sebab kita kebiasaannya masuk intenet. dan dari intenet pon boleh masuk virus malvare segala macam la..

just tips for you. :)

ctk said...

fuh..lawa kamu punye laptop..pink gituuuuuuuuuuuuuuuu... ct guna panda antivirus je ..hehe

Pocket said...

beli dell pung kata orang besh gak,
utk pengguna ringan cam kita lah kan,
kalau pengguna berat, sila pakai HP :D

Cik Yatt said...

same la anti virus kite..hehehe

nk gtau psal it..sye amek masscom lak..hehe

EyA edamanhatiku said...

sori xdpat nk bantu..blank langsung bb it..virus xvirus ne..hehe

amranaiman said...

ngeh2 .. xyah lor.. biakan je.. :P

Saiazuan said...

not a kaspersky user but for me auto update tu bgs, ringan tu bagus..

i'm using security essential.. no probs until now coz xde expired date.. ;)

iMBobo said...

iak ade cd ek? rasenye dlu beli xde cd, cuma beli kotak besar dlm tu ade kad serial num hehe..tp skrg dah expired, guna avira je huhu

ade2mama said...

tu la..rjin2 la taw pasl it ckit heehh...kn da kne hack//

download jew anti virus avg ..senang..
kiteorg sume pakai avg jew

download pown free kt tenet
:)

- abdul hadi abdul muti - said...

aku pun tak berapa paham bab it ni..huu

AIEN NOT ALIEN said...

pakai yang free je...

setakat ni masih ok je...

takde kena hack...

dijangkiti virus pun tidak...

stellaizz said...

stella pakai yg free ye hehehehe

My SweetPea said...

Pakai ja OS LINUX...garenti xyah pikir nak update antivirus nieh...:)

Rara. said...

<-- pengguna setia avast :)


tapi rasanya kalo pegi pakai yang baru pon okay. lebih safety kan?

shahrul ™ said...

pakai linux..xdak virus..haha..xpon guna la avast..free license setaun

onie said...

onie pon tatau laptop onie ni ada antivirus ke dak,sekian~

Lea Isnawi said...

bila yg baru jela
beli no je...murah je..dlm rm45 utk sorg user
kalo fara nak beli, lea buleh promote kwn yg jual..just gtaw lea

better beli yg baru dr balik kemaman

fiq. said...

erk, pening pale, saya pon guna karpesky, tapi tak arif, haisheteru..huhuhu

Run Away said...

sy memang tak tahu tul pasal2 ni...hukhuk....;d

copyright@budakijau.do not copy.