Monday, 3 October 2011

MUDAH SANGAT.

Salam semua.


sepatutnya entry nak post semalam,
tapi diri sendiri pun sibuk,
internet pulak buat hal   ** penyeri alasan **
tambahan pula idea tersekat dalam otak.


jadi anggap la today still weekend.
oh yeah...!
ramai pekerja buat tarian seksi baca statement saya ni.
jangan mengada... ~
kerja, kerja, kerja !


semalam hari minggu.
hari cuti buat my ibu.   ** pembohong **
so si dara ni bangun pagi dan sediakan breakfast.


menu  :  kuey teow goreng pendek yang lazat dan menyelerakan!!


hah pitam la, pitamlah!
dengar menu ai u olls pasti kelaparan.
oh please... perasannye ~


saya nak kata TAK TAHU memasak, bohong la sangat.
tahu sikit-sikit.
selalunya saya prefer untuk membantu ibu sahaja.
get it guy's ?
MEMBANTU sahaja.



so pabila ada bertanya

" ko pandai masak tak fara ? "

simple answer nak cover diri ialah

" pandai tapi tak mahir "


jangan tiru jawapan aii ye anak gadis diluar sana.
kahkah!





peringatan   :   ini bukan entry nak bagi resepi.




  1. bahan pertama ialah segala jenis kicap manis dan masin yang HALAL. mana nak cepat dapat penyakit jangan la ketepikan sos tiram tu ye..
  2. bahan utama ialah kuey teow. nak bagi montel sikit sediakan juga dada ayam, udang dan fishcake. sawi dah layu dalam peti ais. saya gantikan dengan kobis manis, semanis tukang masak serta taugeh segar yang ditanam sendiri.  * pembongak lagi *
  3. yang pastinya bawang yang siap di blender dan lada kering yang sudah dikisar.


cara - cara si pendek memasak

=============================================================================


langkah pertama panaskan minyak dalam kuali.
bukan panaskan kuali. 
mengerti ??
setelah minyak panas,
saya masukkan bahan basah tadi terdiri dari udang, ayam dan fishcake.
kemudian masukkan sekali bawang dikisar halus dan cili kering dikisar lumat tadi.

=============================================================================

kemudian campurkan semua jenis kicap yang anda mahu.
secukup rasa.
at this point saya dah mula tambah sedikit garam dan serbuk perasa.


=============================================================================

kemudian saya masukkan kuey teow sebanyak dua bungkus.
gaul sehingga rata.
saya masukkan pula kubis manis.

=============================================================================

setelah rata kesemua,
saya masukkan bahan terakhir iaitu taugeh.
saya suka taugeh ni masih crunchy bila dimakan.
so saya dah padamkan api dapur waktu ni supaya taugeh tidak terlalu lembut.


=============================================================================

pastikan anda merasa dahulu sebelum dihidangkan. ^^

=============================================================================


walaupun saya yang masak,
tapi saya makan sikit je.
percayalah!!!   * paksaan *



memanglah resepi celah kuku je bagi yang sudah handal memasak,
tapi paling tidak saya mencuba ^^
1st time beranikan diri post tentang masakan.
apa kata anda ??




nota jari    :    semalam tamat satu sem belajar tentang hati bersama mr.sedut.

: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

29 comments:

ade2mama said...

ny law mr sedut ko bce entry ny..sejuk kaki dye..hehehe..
yela bkl isteri dye pndai masak heeh..

tapi xkn ari2 kuey teow jew kn???

heeheh

Tukang Karut said...

hoho... nampak macam sedap tapi belum rasa belum tau... hoho...

yen(toka ziizokukuto) said...

hahah,,kak jom lawan masak,,hahahah :),,,

zati embong said...

Betul,nmpk sdap.lg2 perut jat tgh lpr.hihi

AIEN NOT ALIEN said...

berani kerana benar..hahahaha...

yeayyy..nampak menyelerakan!!!

tiba2 mood nak masak datang ni..thankz kawan...kau sumber inspirasiku..hahahaha

bella luna said...

agaga, dah la lum mkan lagi, buat cik bella makin lapar je tengok gmbr2 nie,.jap agy confirm g cari kuey teow,.huhu,lapar!!

Mialia said...

lame tak makan kuey teow.. heeek

cindhadahniea said...

wah, pandai masak! terus rase lapar.. wuwuwuwuu

Azie Azman said...

wah wah..macam best tu fara..
bak sini sikit :DD

.kozue. said...

esok la masak. haha

Finaz Jaafar said...

aku kalau masak kuetiau hancur kuetiaw tu weyh ! seyes ! tak cantik

Finaz Jaafar said...

aku kalau masak kuetiau hancur kuetiaw tu weyh ! seyes ! tak cantik

CTK said...

amboi...da abis stu sem..hahahha
fara....nak tuuuuuuuu....hahahaha

ctk said...

nakkkkkkkkkkkkkk..msti xsedap kan..hahaha

ambOi..da khatam satu sem ye..hahaha

sleeping_maniac90 said...

ok la kalo ko teror msk kueh teow.. ak nih ap2 pun x rti.. kantoi.. hak3..

Cik Yatt said...

wah laparnye...

sye pon klu org tnye reti msak sye jwab..reti tapi tak pro..hehehe

dill said...

nasib baik saye baru lepas makan nasik. kalau tak, mesti rase lapar. hehe

dill.

EyA edamanhatiku said...

npak sdap nyam2 p minus taugeh la..xska taugeh..kna cuba ne

miratun madihah said...

hai chef ayu dan sopan,boleh tempah tak?hehe

abghani said...

me kasi gelap sikit...rasanya ada benda yg kureng letak rencah

cik Kartun said...

same la jwpn kita if adew yg tny pndai masak x..? jwpn nye..x bape nk pr0 lgi hehe

syahirooAhmad said...

hebat calon menantu mak aku nih.. wehh.. macam nih la baru kitorang sayang lebih.. skrang ni jarang nak jumpa dak2 pandai masak ... hahha..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

wah..nmpk sgt sedap..mlm2 tgk ni...perut pun terasa lapar.. ^_^

ILA HonEyBuNNy said...

wah3....leh tawin dah neh dengan mr sedut....hehe

pas ne nak masak apa lak yunk?heheheh

Fatin Mraz said...

cayalah! fara buat n3 masak memasak.

for me its oke. keep it up.

masak selalu..bantu ibu yer, anak dara ibu.

;)

si kiut lavender said...

cam sedap ja...wah! bertuah si en.sedut dpat bini pandy masak....xyah pi kedai mamak nak mkan kuey teow

Ungu Violet said...

cedappp...hihi

Run Away said...

wah...pandai ar masak beb..nampak sedap...;d

Mohd Izzar said...

nice cooking. hehe

copyright@budakijau.do not copy.