Sunday, 11 September 2011

WORDS MODIFIED

Hye semua.
salam readers.

memanglah perlu kita menimba ilmu tinggi-tinggi.
jikalau mampu hingga ke negeri cina.
tapi adakah dengan berbekalkan ayat sebegini

" aii student U taww..."

"saya mahasiswa kolej islam antarabangsa"

akan memastikan kita cukup cerdik dan takkan ada tindakan yg kurang pandai akan kita lakukan ??


maaf la entry buat ramai bloggers terasa.
cuma nak beritahu kita semua ada kelemahan.
tak usah la ingat kita duduk study U ka...
kolej ka..
international kolej ka..
kita sudah cukup hebat..
kita sudah terulung dimata dunia.
kihkihkih!!


hakikatnya kita ada kelemahan.
bukan la apa..
hanya menegur mana yg rasa perlu.
juga untuk diri sendiri agar sentiasa berblogging dengan cara yang seharusnya.


point  :   kebanyakan pengguna alam maya sudah ramai menggunakan perkataan modified.


dulu ramai cakap sengal guna perkataan yang diubah ejaannya ni.
tapi sekarang anda tak faham anda kolot!
awww....haha!
tak payah la bg kaunseling bagai.
ramai yang cuak nanti sebab saya pun kadang kala TERguna perkataan modified ni.


cuma mahu anda bayangkan,
andai ibu bapa anda baca blog anda ?
kot cikgu tusiyen anda ke ?
atau pun rakan sepejabat ?
kot jiran mak cik bedah sebelah rumah anda yg mencuri wifi anda ?
kihkih!
bukan semua faham perkataan yg sudah dimodified ni..


pehhh nampak tak sinar dimuka saya ??
sangat la menyerlah malam ni.
konon saya sangat BAGUS dalam menaip words ni kan.
sedangkan saya sedang bercakap mengadap cermin.
wakakaka...


google             -->       gugel

tu dia               -->       tediaaa

what the         -->       wat de

of course         -->      op kos..

chocolate        -->     cekelet

thanks             -->      thankxx

begitu              -->       gitu               -->     gitoe

boleh balik      -->       ley lexx

sayang             -->       yunkk

terbaik             -->       terbaekk

kalau               -->       kalo            -->       kalaw

sekolah          -->      skul            -->       scola

terima kasih    -->      maseh         -->       mekasih

aku                    -->       aqoe    

sekarang           -->       skunk

father           -->     fadee

naik            -->     naek        -->      nek

serius         -->    seyes  

i                       -->     aii



selamat belajar bahasa jupto semua! ^.^



nota jari  :  bukan setakat broken engglish je. broken malay pun dh tersangat banyak! 
ehh kalau nk add words lain yg sudah dimodified oleh si kreatif sila la letak dibahagian komen. mahu juga belajar perkataan jupto yang lain. hihik!!





p/s : tuan belog mahu tidur awal. penat sangat hari ini. maaf saya tak blogwalking ini malam. esok saya melawat rakan-rakan yerr..
: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

24 comments:

Tukang Karut said...

bahasa budak sekarang... isk isk isk... (nampak sangat aku dah tua... haha)

Lady Diana @ Lat'z said...

Betul tu..banyak sangat penggunaan kata yang diubahsuai...

Lea IsNaw! said...

kdg2 pening gak bace ayat2 yg di-modified tu

huhu

tu dia - tedia
xnah guna or tgk org guna lak
1st time tgk sini

sleeping_maniac90 said...

ak pn bru blaja..
tu selitkan dlm blog nih ha..
hrp2 org fhm la.. hahaha

miratun madihah said...

ada lagi
please=puhlis
assignment=esemen
:D

Ungu Violet said...

jangan pula dibawa masuk semua perkataan itu ke dalam dewan peperiksaan pula ya adik-adik...

pehhhh....skema...hehhehhh

alif haris said...

hahahaha .. bahasa kita dah mcm2 skrg :D

ade2mama said...

elehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..
ckp org ..cm dye xbiase gne plax heeheheh

wekkkkk

laalaal hehhe

ade2mama said...

law la soalan spm dlu2 leyh gne short2 ayat kn best..aku rse bdk spm skrg ny law bt karangan mst adenye la yg trkntai bt ayt2 ringkas2 ny..da trbiase kn..:P

abghani said...

server nufanag kt tengah susah nk baca entri

cik sakdi said...

ah xterasa pon sebab broken malay aku xseteruk kawan kawan k. hahah

aleen aiden said...

teddiaa..banyak kan perkataan yg d modified.alin pon kadang2 xbrape nak sedar terguna perkataan yg d modified habes nih.heee

asamasin said...

haha...aku xtlibt dlm mende nih.. :D

Anonymous said...

gudnite :)

budakijaupendek said...

Tukang Karut : ehh mengaku! hoho



Lady Diana @ Lat'z : setuju =)



Lea IsNaW! : so dapat la lea belajar dri sini. hehe



sleeping_maniac90 : budak-budak muda ramai yg faham. kot pak sedara kita je tak faham. hahaha

budakijaupendek said...

miratun mardiah : thanks! haha perkataan baru lagi.



Ungu Violet : baiklah akak! hahahaha


alif haris : erm bahasa satu je tapi perkataan je yg dh macam-macam. hehe


ade2mama : yer.. entry utk diri sendri jugak. dlm spm kantoi kena jentik telinga dgn cikgu nnti. hihik!

budakijaupendek said...

abghani : maaf kesilapan teknikal yg sering berlaku. huhu



cik sakdi : hoho, kira sakdi better la ni ? bguslah, tak boleh diamalkan selalu. hehe



aleen aiden : kihkihkih! suka ke...



asamasin : mari la libatkan diri. hehe



Anonymous : err selamat malam juge =)

- abdul hadi abdul muti - said...

oit!! jangan tidor lagi!

budakijaupendek said...

- abdul hadi abdul muti - : kemain panjang nama blogger anda. haha! btw dh tidur pun.

nuRuL haNis said...

adoyai...anis rasa dah terlepas almost 10 years back! hahaha!

papehal pown, maseh aq paham pe kowg taip! =P

budakijaupendek said...

nuRuL haNis : hehehe bguslah kak hanis. kalo tak faham tak muda! hahaha

Pesona Algebra said...

entri gegeh, haha

ctk said...

ct pOn kadang2 terguna...dah terbiase...hehe...

aku --> ak

ada --> ad

budakijaupendek said...

Pesona Algebra : err apakah itu 'gegeh'??



ctk : ohh itu tak pe ctk. boleh dianggap "singkatan" yg ni "modified" smpai lain trus ejaannya. hihik!

copyright@budakijau.do not copy.