Wednesday, 7 September 2011

ANDA PRIHATIN ??

Salam semua.
haaihh... kenapa jadi macam ni.
dari semalam hidung berair.
tersumbat.
pehhh bernafas ikut mulut je.
ala-ala minah meroyan nak shopping.
it's ok.. it's alright..
dh terbiasa macam ni.
tiap-tiap hari saya bangun dengan hidung tersumbat.


orang ada resdung la katakan.
tp alhamdulillah setakat ni muka tak berkeraun jerawat.
what its "berkerauan?"
err i'm not sure. muahahaha
ala anggap la anda faham ye.
i just heard from my ibu,


berkeraun  =   berlambak-lambak  =  terlalu banyak


kalau cari dalam kamus dewan bahasa belum tentu jumpa kot perkataan ni.
so tak payah cari.
lg pun sy takut kantoi salah makna ayat tuuu..
hahahahaha


Sudh dua hari selsema.
menambah kenikmatan sengsara ini ialah sakit tekak.
pheeuuww... minum air perahan limau nipis pun tak menjadi makk..
dh la ai tak suka masam-masam ni. (nyah!)


serius tak suka.
perit pula rasanya tulang pp ni kalau minum atau makan benda masam.
hairan maa jenis manusia yg suka makan mempelam (mangga) yg putik tu..
cicah kicap dan tenyeh (hancurkan) cili api.
mengancam bak kata madam yg tengah mengidam tuuu..


so anda ada petua tak ?
so far takde mood lagi nak keluar beli eno yg rendam dlm air tu.
(maaf, tak ingat pe namanya nth benda tu)
alasan klise


"saya tak suka minum ubat"


hahahaha,
ok. bukan tu puncanya.
sy cuma tak suka ubat dalam bentuk cecair.
lebih suka kepada ubat dalam bentuk pil atau kapsul.
senang nk telan.


semalam tidur dah tak on air-cond.
dh berselubung dengan selimut sampai berpeluh ketiak ni.
ahhh macam la korang tak pernah berpeluh kt ketiak.
nk geli-geli pulak, cabut bulu kaki kang tahu la..
wakakakaka..


muka orang tak sakit.
jgn layan dia ni.


setakat ni jugak tak ngadu pun dekat ibu or sesiapa.
cuma mahukan kasih sayang dari rakan bloggers yg prihatin.
sila kongsi penawar yg mudah, mujarab, takde kesan sampingan.
sila jangan cakap saya nazak.
kritikal pun belum lagi ni.
cuma mintak penawar yg mudah.
tak mahu la gedik-gedik,
nanti jd kontroversi.
ngagagagaga ~
ok, bubye..!

p/s  :  termasuk semalam dh 30 kali bersin. jangan tak caya i'm counting. hahahaa
: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

25 comments:

kotak bulat said...

beli panadol soluble je.. hehehhe

Lea IsNaw! said...

eh lea suka makan masam2
sedap...!!!

get well soon ye fara
jgn minum minuman berais taw taw

Danial Razak said...

paling tak suka hidung tersumbat..seksa kan..

kena minum air suam je la..kalau minum ais memang pantang la..

acan ketot said...

amalkan mnom air suam2 pnas...
insya'allah...

asamasin said...

cian dye..g la rht.. :D

sLpmEpLz™ said...

selamat hari raya, ampun maaf zahir n if ada batin skali :)

ctk said...

olololo...sakit ae...fara selsema ,ct batok...
sme r kita..tp ct langgar je pntang larang..minuman berais tetap minum...haha
lau selsema ,ubatnyer fara amek tisu je lah...huhu...xpOn panaskan diri,bia kuar peluh banyak,nti sihat la :D

Lia Irdelia said...

rajin2 mum ubat k.. jgn malas.. hehee

Azie Azman said...

alaa..azie tak tau la fara..
selalu kalau azie selesema and sakit tekak azie minum je air suam banyak-banyak..
sampai naik muak minum air suam..
insyaAllah baik ;)

syrupmasin said...

hidung tersumbt rase mcm nk potong je hidung nih :D

sleeping_maniac90 said...

mkn la ubt..
kalo mkn ubt bru ok...
ak pn xska ubt.. yuckkksss

iMBobo said...

tips yg boleh di bagi ialah sila ke klinik hehe.. selalunya klau nak baik dr selsema kena bykkn tido :)

aleen aiden said...

wah,vocab baru.1st time dgr pkataan berkeraun nih rasenye.hik3 :P

budakijaupendek said...

kotak bulat : hua... sangat tidak sedap!



Lea IsNaw! : euuww.. masam-masam ni fara anti la lea.
ok, thanks lea :)



Danial Razak : bukan seksa je, semput sekali ni ha. erm ok, dh cuti dari semalam lgi minum ais ni huhu



acan kentot : ok, terima kasih! :)

budakijaupendek said...

asamasin : kesian je ? bg la lolipop satu ke.. huahuahua..



sLpmEpLz : erkk selamat hari raya. raya-raya! hoho



ctk : berjangkit dri kamu ke apa ni ? hahaha, ok. bukan tisu, hand towel dh tiga helai pun melekit-lekit ni. haha

budakijaupendek said...

Lia Irdelia : ok miss.. :)



Azie Azman : fara dh minum smpai kembung pun. sob3 ~



syrupmasin : rasa nk cabut je. potong sakit maa.. hahaha



sleeping_mania90 : tulah, time ni la kena paksa diri. hua..



iMBobo : klinik tak mahu.. banyakkan tidur mahu! haha

ILA HonEyBuNNy said...

aloo2...ciannya dia...

ubat demam ila ada...nak x?moga cepat sembuh..ehhe

zati embong said...

selsema?try cari ubat kat farmasi.

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

semoga cepat semboh ye dear

:)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

semoga cepat semboh ye dear

:)

budakijaupendek said...

ILA HonEyBuNNy : hehe, ila nih.. kapsul or cecair ?



zati embong : farmasi tutup! (alasan) hehe

Tukang Karut said...

dah... tak perlu nak makan ubat... aku dah jampi jarak jauh dah... esok boleh baik dah... hoho...

alif haris said...

mkn ubat dan dptkan rehat yg secukupnya ya ..
eh mcm ayat doktor pulak haha

ade2mama said...

ala3 cian nye dye:p
xcube ubat gegat kew?? hehe

aku stdy kjn kktm rembau

budakijaupendek said...

Tukang Karut : wah.. betuii ka ni??
hebat ilmu anda. haha



alif haris : takpelah, jd doc tak berdaftar je. hehe. thanks!



ade2mama : hah.. ubat gegat berkesan kt kamu je.. haha. oh rembau. tak pernah pergi sendri rembau tu. tak tahu jalan lg. hehe

copyright@budakijau.do not copy.