Wednesday, 10 August 2011

TERKESIMA SEKEJAP

Saya mengambil kesempatan ini untuk meluahkan betapa blurr dan terkesimanya diri ini andai situasi ini berlaku terhadapku yg hina lagi comei ini. hehek!




sedang menyantaikan diri di bangku bus stop yg langsung tak empuk! saya didatangi seorang mak cik atau lebih kepada nenek berdasarkan jumlah rambut putih yg cuba ditutupi oleh inai merahnya itu.senyum manja ala-ala gedik saya lemparkan kepadanya lalu disambut dengan senyuman yg menggoda dari beliau.





nek wan    : sorang jeke dik?
si pendek  :  sorang je mak cik (takkan seekor pulak)
nek wan    :  dh lama tunggu bas??
si pendek  :  dalam 15 minit jugaklah. lama tak tu?
nek wan    :  lama dah tu. lambat pulak bas ni hari ni kn. adik nk ke mana?
si pendek  :  ke bandar sekejap. jumpa kawan.
nek wan    : oh, mak cik nk ke bandar jugak. takde orang nk hantarkan. anak-anak mak cik semuanya belajar. sorang di sibu, sorang di kelantan. telefon pun jarang-jarang. balik 2kali je setahun.bla..bla..bla..bla..pot..pet..pot...pet..



nak je rasanya saya bertanya, " do i know u mak cik? do i know ur son / daughter? " 
kurang hajar tak i? ngagagaga ~
bukan saya kenal pun dirimu mak cik. lama pulak tu boraknya.
sampai naik atas bus pun berborak lagi!
radio bergerak betul mak cik tu.
oh, situasi diatas saya tipu! hehek! 
cuma ini terjadi dekat rakan saya. saya mana pernah naik bas pergi bandar. pembongak! heee ~




situasi kedua pulak dialami diri sendiri.
dimana saya terburu-buru ke tandas untuk mengeluarkan khazanah yg berlebihan dalam perut ni.
masuk-masuk tandas, there's a girl sedang menepek bedak dekat muka dia dan seorang auntie cleaner
.tandas that time sunyi, muzik background pun sayu je kedengaran.
saya masuk tandas, bukak apa yg patut.
tiba-tiba nk terbantut je niat ni.
...............................................
tandas sunyi sangat shiioott!!!!
taik cicak jatuh pun berbunyi.
segan lak aiihh..auntie cleaner kt luar tak reti-reti nk bg saya privasi.
last-last sy blah macam tu je walau hajat tak kesampaian.tahan jelah.
kt rumah saya lepaskan. muahahaha.





situasi ketiga terjadi ketika saya di luar negara.
bajet artis nk shopping sana sini.
nk kata kaki shopping takdelah sangat tapi gemar bershopping. hihik!
nampak butik ni 50% sale, berlari masuk maa..
meroyan sekejap tengok dress cute sesangat!
tiba-tiba didatangi seorang mak cik (kot) lalu beliau berkata-kata
" anang pang sala baghet nag wala?"  (tibai je,haha)
and i was like....



" ops! i'm sorry. i thought u are philipines. u look like a  philiphines "

ok, gelak la guling-guling. sikit pun tak sentap. 
mesti ingat saya bajet kan?????!!!!!!
muka ni philipines?
nasib baik dia tak anggap saya indon ke, bangladesh mari ke, or maybe bollywood?
feymes sikit. kahkahkah!
tapi memang terkesima that time. dh la shopping sorang-sorang.
sekali kena kidnap, ha? ha? masuk berita i. ngagagaga ~





situasi keempat agak memalukan diri sendiri,
tapi takpe. cerita jelah. takkan nk cerita yg elok-elok je.˙ıʇuɐu ʞɐןnd snƃɐq uɐsɐɹǝd
al kisahnya bermula bila saya sedang menunggu jagung bakar yg menusuk kalbu baunya disebuah gerai.
setelah menunggu hampir setengah minit, saya sudah mula bosan. (biasalah,orang tak reti sabar sikit)
kaki dh mula gerak ke depan belakang, badan dh goyang ke kiri kanan.
tiba-tiba dengar orang panggil nama " fara"
dengan sepontannya saya pun menjawab " ye,kenapa?"
sekali mamat tu berjalan ke arah awek dia which is not me.!
nk sorok muka dalam purse je rasanya that time.
¡¡ʞɐɯ nןɐɯ
malu, malu, malu.!!
rasa nk cepat-cepat je jagung tu masak.
ptfs!&$% betul.
mamat tu siap pandang-pandang saya lagi. bajet i nk ngorat die la tu.(ces,alasan kalau dh malu)





** pernah je tersalah pegang tangan mak cik lain waktu dekat pasar ramadhan. ingatkan ibu, mak cik tu gelakkan saya! cess....






: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

14 comments:

Far8 budak baik said...

yg parat nak melabur tu..
amboi kau memilih gile..
byk songe je..
kang terlabur di tgh jalan baru tahu..
hahahahaha =p

Anonymous said...

sang ma waly no banget..(muke macam tu pilipine?)malu tak mamat tu buat macam tu? hehehehehe

Hana Foswana said...

haha..penah jugak terrrmalu mcm tu..engt dia panggil kita,beria la mendongak kepala bagai,rupanya HANA lain! tau la nama hana femes~ semua nk guna nama hana..kahkah^^ Ini adalah ayat org bengang ye~ ;p

Fairus Ibrahim said...

haha sy pun penah jd mcm situasi ke-4 . g tepuk bahu sorang lelaki n ckp "eh ______ buat apa kat sini ? "
Masa tu tengok mamat tu sebijik mcm en. boypren dari belakang . agaga ! =p

fadh leyanie said...

mak cik tu nak buat nak jadi mnantu kowt..tu dia borak lama2..ngeh3..

sleeping_maniac90 said...

hhahaha..
bgga nyer kiter ad kwn mka cm filipin..
tp mka i cm arabic+mexican+malay+bollywood sikit hakhakhak.. (ok, itu bohong)

budakijaupendek said...

Far8 budak baik : wei. sy boleh tahan bab melabur ni. ketat2 muka menahan. ngagaga ~

budakijaupendek said...

Anoymous : wa, pandai berbahasa philipines. wek2! malu la sesangat! haha

budakijaupendek said...

Hana Foswana : ahh biasalah. nama femes mcm kite. =D

budakijaupendek said...

Fairus Ibrahim : terkesima tak anda? haha. malu2!

budakijaupendek said...

fadh leyanie : ish, mak cik gelak kn sy ada lerrr.. =.=

budakijaupendek said...

sleeping_maniac : takpe, sy percayekn anda! ngeee.. ~

HARITH ISKANDAR said...

filipine pon comei per..hehe :p

budakijaupendek said...

HARITH ISKANDAR : ori piliphine comei la. saya ciplak punye. ngehehe ~

copyright@budakijau.do not copy.