Thursday, 18 August 2011

COOKIES FOR HARI RAYA #3

Hye semua.
ada yang bosan tak saya buat entry kuih raya ni ??
rilek sudah, ni entry last. kihkihkih!
ok, jumlah kuih raya dh empat jenis sekarang tetapi....
balang baru ibu i tujuh ok.
T.U.J.U.H..
so nak atau tak nak, buatlah jugak tujuh jenis kuih dan korang suka atau tak suka kenalah tengok jugak.
muahahaha..!

sebenarnya diri sendiri naik muak, nk termuntah-muntah mengadap kuih raya ni.
banyak sangat la pulak.
dan tak lupa juga nk terbatal-batal puasa. 
kali ini saya post tiga jenis kuih teruslah.
hari ini hari terakhir buat kuih raya ni.
melonjak-lonjak (melompat-lompat) ibu tengok balang kuih raya dia penuh.
percayalah ibu berkelakuan begitu, kalau tak takkan la saya jadi macam tu gak. haha!



biskut gulung


saya tak banyak involve dalam pembuatan biskut ni sebab memang ibu je yg pandai.
bukan bab menggulung tapi bab memisahkan biskut tersebut dari gulungannya.
pehh ayat sastera keluar beb.!
caranya amatlah halus sehalus air tangan ibu (suka la ibu dipuji tangan halus)
ohh ini tidak bermakna tangan i tak halus mulus. kahkahkah!!

biskut gulung yg dibuat berperisa coklat + oren.
selalu dengar kek gulung je kn, kami buat biskut gulung pulak.
ahh biasalah, nk LAIN DARI YG LAIN. ngagagaga ~




fara   :   ibu, bau je oren tapi kenapa tak nampak warna oren ?
ibu    :   banyak la songeh ko, ibu lupa nk letak pewarna oren.
fara   :  ibu ni, perlukan perhatian lebih la dari saya. haha!
ibu    :  ko nk kena sekeh berapa kali ni ??
fara   :  ala, tak boleh bergurau sikit  =.=





ibu menggunakan benang untuk memotong biskut gulung ni





before baking. sorry, camera hp je. kamera saya battery low maa. haha!





after baking.kembang semangkuk biskut nih!




sudut jauh.



ramai kot yang tak pernah tengok biskut gulung dirumah sanak saudara atau rakan masing-masing.
so kalau nak jemput la datang rumah i.. wewewewe ~ (nyah!)
next day kami teruskan lagi usaha memenuhkan balang raya ibu.





biskut corn flakes



kuih ni ramai yg tahu kn ??
dalam iklan tv pun ada.


"  satu untuk kuih, dua untuk saya. satu untuk kuih. tiga untuk saya. takde untuk kuih, semua untuk saya "  


hahaha.. hotak ko!
lembik kena belasah dengan ibu kalau buat macam tu.
biskut corn flakes kali ni saya kurang setuju dengan ibu.

first, biskut ni dicampur tepung sedikit.
selalunya biskut corn flakes just emping jagung tu disalut madu je kan ??
tapi ibu tetap campur tepung. 
ibu juga cakap dia tak nak letak dalam bekas kertas kuih sebab nanti orang datang makan,
kuih dimakan, bekas kertas tu digentel-gentel, dibuat lastik. muahaha!!
so kami just tepek je kuih tu atas dulang.
saya cakap nampak tak lawa, lagi ibu tepek-tepek kuih tu! grrrr........



before baking. messy tak ??



after baking. 


ok, rangup memang rangup biskut ni.
but i still not satisfied by the way it's look.
tapi saya telan 5 ketul jugak la kuih ni. hihik!
sodap..!





biskut badam




ini biskut terakhir kami.
dan biskut terharum sekali yg kami pernah buat.
kata ibu disebabkan bau badam tu.
yg tak bestnya kami bakar kuih ni time kami tengah berpuasa.
melepas nk merasa waktu biskut tu panas.
meleleh jugak la air liur tadi.
sambil susun kuih dalam balang, sambil bau kuih.
jangan la cakap puasa saya batal, penat tahan nafsu tadi ni. hahahaha!
makruh je la...




yummy. my fav nih!


after baking.







maaf, gambar tak cantik sebab guna kamera hp je dan untuk biskut badam ni takde gambar "before baking" sebab terlupa nk snap! kihkih.
itu sahaja lah kuih kami.
cukup sudah. 
tak baik la tayang je kan, jemput la datang rumah raya nanti. 
nak-nak lagi yg duk utara, selatan, timur tu.
DATANGLAH. hahahaha.


** p/s: i know jauh negeri sembilan ni. tapi kalau sanggup datang jelah. kihkihkih!

: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

12 comments:

bunbun said...

pergghh biskut gulung satuuuuuuuu! tak pernah nampakla hehe

sleeping_maniac90 said...

biskut gulung tuh nmpk cm siput je hahaha

kapten kakak said...

aku lebih suka pai epal . pndai buat ? haha

Azie Azman said...

wah..memang biskut gulung tu azie tak penah tengok..hehe..tapi macam best..

oh kalau mama saya buat biskut corn flakes, bukan setakat letak tepung, corn flakes tu siap dihancurkan lagi tau..tapi still sedap..;)

budakijaupendek said...

bunbun : nah! nganga mulut cepat. hehe




sleeping_maniac90 : kah3! baru perasan pulak. siput sedut takpe lar haih.. haha



kapten kakak : errr tak! ngehehe



Azie Azman : hehe, memang ramai tak pernah tengok biskut gulung rasanya. yup, tetap sedap. =)

Cik Ca'ah said...

penang dgn n9 dekat je
raya pertama p serbuuuuuuuu

budakijaupendek said...

Cik Ca'ah : mari mari..
hehe,tp duit raya untuk ca'ah takde. kih3!

Lea IsNaw! said...

kueh gulung2 tu nampak sedap

Lia-De-Pinky-Leo said...

sedapnya nampak.. huhuhu.. nak cikit..

ade2mama said...

ayooooo..
ny law bg aku satu ari tok abis kn..
mst bleyh puyer huhuhhu

Miz Novexx said...

mak aii!!! seksi betul biskut raya tu, nak sikit!!! hahah
(^__^)V

budakijaupendek said...

Lea IsNaw! : memang sedap! =)




Lia-De-Pinky-Leo : boleh. satu ketul 50sen. muahaha!



ade2mama : tank kancil or tank kereta api tu ?? hihi




Miz Novexx : uiks, tang mana seksi tu. haha

copyright@budakijau.do not copy.