Wednesday, 17 August 2011

COOKIES FOR HARI RAYA #2

Sambungan dari entry sebelum ni.
of courselah, semangat raya ni. 
haruslah cukup balang raya ibu saya dengan kuih buatan sendiri. hihik!
actually dh 2 hari buat kuih ni tapi tak sempat update.
sibuk lukis header! ngagagaga ~
sorry la, kerja saya memang agak lembap.
so ini kuih ketiga yg tercipta.



biskut coklat


kuih ni, kegemaran abang-abang saya yg pelahap tu.
every year harus dan perlu ada biskut coklat ni.
biskut ni tak leceh mana nk buat, tetapi..........
yg melecehkan adalah kehendak abang-abang saya ni.


abang  :  ibu, banyakkan tabur coklat rice tu dan tebalkan sapu coklat atas biskut. baru sedap.


piiirraahhh lu brother.
lu ingat ibu lu yg buat tu semua ?
ini... adikmu yg anggun ni tau! (muntah jauh-jauh ye)
ibu tak suka buat decorotion ni semua.
dia cakap leceh. bak kata beliau   


ibu   :  ini semua kerja rumit. kerja orang muda macam ko.


ohh thanks ibu. i know i still young and remaja. hahaha
terpaksa merelakan diri sampai meleleh air liur sapu coklat atas biskut ni.
puasa la katakan. nk merasa terkurang lak pahala ni. kahkahkah!





first step : cairkan coklat dahulu.




biskut coklat yg siap dibakar tanpa sapuan coklat. merekah-rekah. kata ibu earth quake dalam oven tadi. ceett!! melalut je ibu/



flower shape lagi. hehe



setelah disapu coklat dan ditabur coklat rice :)




circle shape.




bajet photograper tak i ? haha, nk ambil dari sudut knon!



biskut yg kedua juga dibuat pada hari sama.
konon tak penat la kan sebab biskut coklat ni just terap je.
yg tukang sapu coklatnya saya.
tapi malangnya biskut yg kedua pun saya kena bantu sebab mak lang (mak sedara) cakap dia tak   " berseni "
alasan klise dari ibu dan mak lang   " ni kerja leceh. kerja orang muda jek "
ngeh ~
patutkah atau tak alasan tu diterima ??



biskut dahlia


why it's been call biskut dahlia ??
sebab ala-ala munge (bunga) kot.
ahh orang panggil biskut dahlia, saya tibai jugaklah.
biskut kali ini agak rapuh kata ibu tapi saya suka! (bab makan sapa tak  suka)
biskut ni pun simple je prosesnya.
cuma part nk membentuk bunga tu agak leceh.
perlu pastikan tak terlalu tebal dan tak terlalu nipis.
biasanya biskut ni tak perlu decoration.
tapi kami sepakat nk letak jugak ceri merah, untuk mak lang ceri hijau.
lain dari yg lain konon! muahahaha ~




sebelum dibakar.




after baking.



tak hangus kan ? =D




hari ni pun buat biskut jugak.
tapi malas lg nk update.
banyak pulak gambar.
abang sibuk main game, internet slow. ngagagaga ~



ibu     :   ko asyik snap gambar je, ko nk tunjuk kat sape kuih ni ?? nanti tak suprise la kuih ibu.takde orang nk datang beraya lagi dh.
fara    :  ala bu, saya tunjuk gambar la lagi orang nk datang rumah beraya! orang teringin nk rasa.hee... (ye kot?)

: terima kasih daun keladi,lain kali datang baca lagi :

11 comments:

sleeping_maniac90 said...

ohh mak..
rs lapa tgk bskut coklat tuh..
wei, ko nk kasi ak batal pose ke?? hahahaah

budakijaupendek said...

sleeping_maniac90 : hahaha, kasi terliur je. =D

nuRuL haNis said...

sedaaaapp! mesti banyak koko nya ni. Hitam legam biskut tu. Meh, pos kat anis sikit. =)

merahitujambu said...

meleleh plak tgok

Lea IsNaw! said...

lagi suka biskut coklat :)

ILA HonEyBuNNy said...

biskut cokelat tu sedapppp...

lau asal sokelat ja...suka la..heheh...buat awal..kita yang makan lebih2 kan..ehheh

budakijaupendek said...

nuRuL haNis : haruslah hitam legam untuk menunjukkan betapa banyaknya coklat. haha!





merahitujambu : lap cepat. jgn bg meleleh. hihik!





Lea IsNaw! : siapa tak suka biskut coklat?? angkat kaki dari sini. =D




ILA HonEyBuNNy : itu sudah semestinya. satu balang untuk tetamu raya nnti, satu balang untuk diri sendiri. ngagagaga ~

Princess Nusy said...

mcm sedap je bskut dahlia tu..huhu..nice entry.. =))

budakijaupendek said...

Princess Nusy : thanks princes! hehe

ade2mama said...

hehehe.nseb bek kli ny aku tgk time da berbuke..law xsblum ny ..sume aku tgk b4 buke..sdap2:)
aku ska..xnk bt strawberi palx??
huhu

budakijaupendek said...

ade2mama : bak mai resepi, saya buatkan. =D

copyright@budakijau.do not copy.